Foto: Pixabay
Srbija

Termoelektrane u Srbiji emitovale više sumpor-dioksida nego cela EU

Izvor: 
Nova ekonomija Pon, 13/09/2021 - 18:13Termoelektrane na ugalj u Srbiji, koje su obuhvaćene Nacionalnim planom za smanjenje emisija (NERP), bile su u 2020. godini najveći emiteri sumpor-dioksida na Zapadnom Balkanu, sa 333.602 tona.

Emisije sumpor-dioksida iz postrojenja u Srbiji prevazišle su ukupne emisije iz svih 221 postrojenja u Evropskoj uniji u 2020. godini, piše Nova ekonomija.

Podaci su navedeni u Izveštaju pod nazivom "Kako postrojenja na ugalj na Zapadnom Balkanu krše propise i zagađenju vazduha, dovode do smrtnih slučajeva i šta Vlade moraju da urade povodom toga" koji su objavili CEE Bankwatch Network i Centar za istraživanje energije i čistog vazduha (CREA).

Emisije u Srbiji daleko su iznad granice postavljenje NERP-om za 2020. godinu. Najveći problem ostaju emisije sumpor-dioksida koje su bile 6,1 puta više od granice koja je postavljena na nacionalnom nivou.

Najveći zagađivač u Srbiji je Kosotlac B, pa je tako ova termoelektrana sama emitovala preko 95.000 tona sumpor-dioksida. Slede termoelektrane Nikola Tesla B1 i B2 sa 85.765,9 tona.  

U izveštaju piše da je čitav proces usvajanja NERP-a u Srbiji bio obeležen kontradikcijama i nedostatkom transparentnosti te da je za usvajanje bilo potrebno da Sekretarijat energetske zajednice pokrene postupak protiv Srbije.

Kako se procenjuje u izveštaju, u 2020. godini bilo je 847 prijema u bolnice u Srbiji zbog kardiovaskularnih problema nastalih zbog PM 2.5 čestica, prenosi Nova ekonomija.

Među uticajima koje su emisije imale na zdravlje, navodi se podatak da je u 2020. zbog PM 10 čestica bilo oko 42.752 dana simptoma astme kod dece sa asmatičnim oboljenjem. Procena je i da je bilo oko 4.077 slučajeva bronhitisa kod dece, zbog istog zagađivača.

Emisije iz termoelektrana na ugalj u regionu Zapadnog Balkana i dalje flagrantno prelaze dozvoljene granice, navodi se.

Iako je u 2020. godini očekivan pad u emisijama zbog smanjenje ekonomske aktivnosti izazvane koronavirusom, to se nije desilo.

U termoelektranama u Bosni i Hercegovini, Kosovu, Srbiji i Severnoj Makedoniji emisije sumpor-dioksida bile su u 2020. godini 6,4 odsto više od dozvoljene vrednosti.

 
MarketingNajnovije vesti