Branislav Tiodorović printscreen
Srbija

Tiodorović: Nezadovoljni smo merama, tražili smo zabranu kontakata na tri nedelje

Izvor: 
RTS/Beta/021 Pet, 05/03/2021 - 19:52

Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je da je medicinski deo Kriznog štaba "nezadovoljan" merama koje su usvojene na današnjoj sednici, jer je trebalo da budu zabranjeni kontakti na tri nedelje da bi prenošenje koronavirusa bilo sprečeno.
"Sednica je bila dosta energična i bilo je sučeljavanja stavova. Mi smo nezadovoljni, jer smo tražili mere koje će obezbediti smanjenje kontakata, a zabrana kretanja nikad nije bila opcija", kazao je Tiodorović za RTS.
 
Tiodorović, koji je i član Kriznog štaba, kazao je da je propušten pravi trenutak u donošenju mera.
 
Epidemiolog je naglasio da je glavni razlog pogoršanja epidemiološke situacije nadzor i kontrola mera, jer to utiče i na pojavu novih žarišta u Srbiji.
 
"Važno je kontrolisati postojeće mere. Bitno je i koliko lokalna zajednica sprovodi mere, tamo gde se one poštuju je manji broj zaraženih", rekao je Tiodorović.
 
Prema njegovim rečima, zdravsteni sistem i građani u Srbiji su "na ivici snage", jer epidemija previše dugo traje, ali je potrebno da se svi pridržavaju mera da bi se epidemija zaustavila.
 
U subotu će sve raditi do 12 časova, a do ponedeljka do 6 časova ujutru radiće samo prodavnice hrane, lekova i goriva, rekao je član Kriznog štaba dr Predrag Kon i dodao i da će od ponedeljka na onlajn nastavu preći srednje škole.
 
Na pitanje da li će naredna dva dana imati efekat, Kon je rekao da misli da hoće, ali da neće biti dovoljno. Za utorak je najavio novu sednicu. On je dodao da je "jedino na šta se oslanjamo imunizacija" i naglasio da je imunitet od vakcine veći od onog nakon preležane bolesti.
 
 MarketingNajnovije vesti