radijator Foto: pxhere
Srbija

"Toplane Srbije": Odlaganje grejne sezone povećaće potrošnju struje

Izvor: 
Beta Pon, 19/09/2022 - 18:51Direktor Poslovnog udruženja "Toplane Srbije" kaže da će eventualno odlaganje grejnog perioda, ako padne temperatura, rezultirati time da će građani posegnuti za neracionalnim trošenjem struje.

 

Dejan Stojanović je upozorio da se kompletan energetski sistem mora održati stabilnim.

On je, gostujući na RTS-u, podsetio da grejna sezona zvanično počinje 15. oktobra, da se remontni radovi završavaju i da su toplane u obavezi da do 1. oktobra dostave izveštaje o remontima.
 
"Izazovna je sezona ispred nas, svi se ozbiljno bave ovom temom. Na sastanku predstavnika toplana je konstatovano da je za sam početak grejne sezone obezbeđeno dovoljno energeneta. Jedna trećina svih količina prirodnog gasa se nalazi u Banatskom dvoru i u Mađarskoj u skladištu. Sam početak će biti bez problema“, rekao je Stojanović.
 
Napomenuo je da ako dan, dva ili tri dnevna prosečna temeratura bude ispod 12 stepeni grejanje može početi i ranije, odnosno od 1. oktobra.
 
"U Srbiji ima 60 sistema za daljinsko grejanje, od toga je 36 na gas, 27 koriste mazut, 13 ugalj i devet ili 10 koriste biomasu. Neke toplane imaju energenetski miks, tako da se cifre razilaze", rekao je.
 
Istakao je da od 36 toplana na gas, njih 16 nemaju mogućnost prelaska na neko drugo gorivo, tako da sada postoji 16 toplana za koje moraju biti obezbeđene količine prirodnog gasa i da "je 2009. godine vežbana takva situcija".
 
"Mazut je poskupeo 65 odsto od prošle godine do ove godine. To u ceni rezultira sa 30 do 40 odsto poskupljenja. Od 60 toplana, 13 nije podnelo zahteve za poskupljenje, ostali su podneli i do sada je odobreno 13 ili 14 zahteva. To su povećanja od dva, pa do 38 odsto", rekao je Stojanović i podsetio da o tome odlučuju lokalne samouprave.
 
Napomenuo je da je naplata grejanja dobra, ali i podsetio da je dug stanovništva toplanama 15 milijardi dinara.
 
Rekao je da svako smanjenje temperature za jedan stepen rezultira smanjenjem potrošnje energenata za šest odsto.
 
"To znači da ako toplane potroše 600 miliona kubika prirodnog gasa, da se za 36 miliona kubika gasa može smanjiti potrošnja", rekao je Stojanović.
 
 MarketingNajnovije vesti