Aleksandar Vučić
Srbija

Toplički centar podneo krivičnu prijavu protiv Vučića i Malog jer nisu bili u samoizolaciji

Izvor: 
Beta Pon, 30/03/2020 - 17:07Toplički centar za demokratiju i ljudska prava podneo je krivičnu prijavu protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ministra finansija Siniše Malog zbog nepostupanja po zdravstvenim propisima za vreme epidemije, jer se nisu pridržavali samoizolacije po povratku iz posete Madjarskoj u vreme vanrednog stanja, objavila je Agencija Beta.

U saopštenju te organizacije se navodi da su Vučić i Mali 22. marta bili u poseti Madjarskoj ali da se po povratku nisu pridržavali mera samoizolacije koja se odnosi na sve gradjne koji dolaze u Srbiju.

Kao dokaz za te optužbe navode se javno dostupne informacije o toj poseti objavljene u domaćim medijima.

Toplički centar za demokratiju i ljudska prava predlaže da se Vučiću i Malom odredi pritvor jer njih pojavljivanje u javnosti ukazuje da bi u kratkom vremenskom periodu mogli da ponove to krivično delo.

"Predlažemo da prijavljena lica budu osudjena na maksimalnu kaznu zatvora u trajanju od tri godine, budući da se radi o licima koja kroz sredstva javnog informisanja pozivaju gradjane da se pridržavaju mera samoizolacije a sami krše te iste mere", dodaje ta organizacija.

Kako je u saopštenju ocenjeno, samo maksimalnom predvidjenom zatvorskom kaznom postići će se generalna prevencija, odnosno gradjanima će se jasno ukazati na neophodnost sprovodnja mera samoizolacije.

 
MarketingNajnovije vesti