Blokada traktorima u Novom Sadu printscreen (021)
Srbija

Traktori na ulicama Novog Sada, dat rok vlastima da odgovore na zahteve

Izvor: 
021 Sre, 10/08/2022 - 08:18Ratari koji od juče protestuju ispred Banovine započeli su blokade više saobraćajnica. Nekoliko traktora pomereno je kod zgrade Skupštine grada, a nekoliko kod DZ "Sonja Marinković".
 

Trenutne blokade su vid upozorenja vlastima kojima su dali do 9 časova da reaguju na njihove zahteve, odnosno da im daju juče data obećanja napismeno.

Policija preusmerava saobraćaj na licu mesta, piše 021.rs.

 
Jedan od poljoprivrednika Đorđe Grujić kaže za 021.rs da su blokade proširene kako bi Vlada, Ministarstvo i cela država, shvatili ozbiljnost protesta, "jer su očigledno sve nozbiljno počeli da shvataju".
 
"Ovo je samo obaveštenje svima da nismo došli ovde da se šalimo, došli smo problem da rešimo", ističe Grujić.
 
Naveo je da su im javili iz Ministarstva poljoprivrede da će u 9h dobiti mejl u kom će biti navedeno šta može da se uradi povodom rešavanja zahteva. 
 
Blokada će trajati do 8.30h.
 
Inače, poljoprivrednici su proveli noć ispred Banovine, gde se trenutno nalazi četrdesetak traktora. Tokom noći došlo je još nekoliko traktora iz više delova Vojvodine.
 
Tokom jučerašnjeg skupa najavili su da će ostati ispred Banovine do ispunjenja uslova, kojima je dodato i da se ponište sve prijave policije protiv poljoprivrednika koji su učestvovali u protestu. 
 
Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović koji je juče došao da pregovara sa okupljenim poljoprivrednicima u Novom Sadu, obećao im je niz mera, koje uključuju i sastanak sa Anom Brnabić, olakšice za gorivo i mere za saniranje posledica suše. 

 

Njihovi zahtevi su da cena suncokreta ne bude niža od 700 evra po toni, te gorivo za jesenje radove po 170 dinara, na svim pumpama, i to da se omogući najmanje tri točenja dnevno po kartici i dva u rezervoare radnih mašina. 

 

Za prolećnu setvu traži se obavezan plavi dizel i oslobađanje akciza na gorivo.
 MarketingNajnovije vesti