Foto: pexels
Srbija

Transparentnost: Direktori javnih preduzeća predmet otvorene političke trgovine

Izvor: 
021 Uto, 27/10/2020 - 10:20

"Transparentnost Srbija" zaključila je, posmatrajući postupak formiranje vladajuće strukture, da je "poštenije i po pravni poredak sigurnije da Vlada ili poslaničke grupe predlože amandman kojim će se sve odredbe Zakona o konkursu zameniti odredbom prema kojoj Vlada imenuje direktora javnog preduzeća na osnovu koalicionog sporazuma predsednika političkih stranaka koji čine Vladu".

 

Ova organizacija saopštila je da, uprkos tome što Vlada Srbije nije još uvek formirana, već stižu najave da će se kršiti Zakon o javnim preduzećima i da je to jasno iz nekoliko primera.
 
"Prvo je novi predsednik Narodne skupštine izjavio da se 'ime direktora Srbijagasa nije dovodilo u pitanje i da na čelu tog preduzeća ostaje Dušan Bajatović', ali i da će 'SPS pored toga dobiti još jedno jako preduzeće'. On je takođe objasnio da SPS-u preduzeća 'nisu važna zbog samog preduzeća, već da što više ljudi bude deo tog procesa i da u tome učestvuju'. Današnje Novosti, na naslovnoj stranici, u zavisnosti od izdanja, doskorašnjeg ministra Antiću vide bilo kao direktora 'Koridora' ili EPS-a", kažu u organizaciji i dodaju da se direktori, prema zakonu, biraju na konkursima.
 
Iako su aktuelne zakone doneli upravo SNS i SPS, iste te krše - prema nalazima Transparentnosti, od 34 republička preduzeća na koja se primenjuje zakon, samo u devet postoje direktori koji su imenovani nakon sprovedenog konkursa, u 22 vršioci dužnosti, dok za tri nije bilo moguće naći tačne podatke. 
 
"U čak 19 slučajeva preduzećima nezakonito rukovode građani kojima je po sili zakona prestao mandat, zbog čega smo pokrenuli inicijativu kod Ministarstva privrede i APR za vršenje nadzora, odnosno brisanje podataka o nezakonitim zastupnicima. Čak 17 od 34 javnih i državnih preduzeća nije nikada imalo direktora izabranog na javnom konkursu. Preostalih 17 je tokom ovih osam godina u proseku imalo direktora izabranog na konkursu samo 2,5 godine. Dosadašnja i buduća premijerka je 17. januara, u reakciji na zahtev MMF-a da se prekine praksa upravljanja JP preko vršilaca dužnosti, obećala sprovođenje konkursa", podseća "Transparentnost Srbija".
 MarketingNajnovije vesti