Foto: Pixnio
Srbija

Tri pitanja na koja ne morate da odgovorite na popisu

Izvor: 
nova.rs Sub, 01/10/2022 - 11:41Danas je u Srbiji počeo popis stanovištva. Oko 15.000 popisivača zakucaće na vrata svakog domaćinstava u Srbiji u narednih mesec dana noseći popisne formulare sa 69 pitanja.

Važno je znati da je zakonom propisana prekršajna odgovornost, kao i novčane kazne u iznosu od 20 do 50 hiljada dinara, za one koji odbiju da odgovore na pitanja ili daju netačne i nepotpune odgovore.

Ali zakon je predvideo i da građani imaju pravo da odbiju odgovor na tri pitanja – o maternjem jeziku, veroispovesti i nacionalnoj pripadnosti, objasnio je za N1 pomoćnik direktora Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Petar Korović.

Ta pitanja se nalaze u odeljku Etnokulturalna obeležja.

Naime, svaki građanin prilikom popisa stanovništva u Srbiji ima pravo da se na pitanja nacionalnosti, veroispovesti i nacionalne pripadnosti, koja spadaju u osetljiva, izjasni onako kako želi ili kako se oseća, rekla je načelnica odeljenja Popisa stanovništva u Republičkom zavodu za statistiku Ljiljana Đorđević.

Ona je na konferenciji za novinare povodom popisa stanovništva, domaćinstava i stanova na teritoriji Srbije, koji počinje sutra, rekla da bi na ta pitanja prilikom popisa bilo poželjno da svaki građanin odgovori.

Đorđević je rekla da se odgovori na ta pitanja, ukoliko drugo lice odgovara na njih umesto nekog člana domaćinstva, ne moraju dati.

Takođe, među 69 pitanja koliko ih ukupno ima na listi izdvojilo se jedno koje je nedavno izazvalo pravu pometnju među Srbima.
MarketingNajnovije vesti