Vlada Srbije commons.wikimedia.org
Srbija

Trkulja: Sve vlade od '90-ih sastavljene od radnika službi

Izvor: 
FoNet Sub, 26/06/2021 - 15:16Otvaranje dosijea tajnih službi u Srbiji otkrilo bi da su nam sve vlade od 1990-ih bile sastavljene od radnika službi, vojne, civilne i inostrane, kao što je to bilo i u drugim zemljama u tranziciji.
 
To je u intervjuu za N1 izjavio profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Jovica Trkulja. Bilo bi tu i novinara, urednika, profesora i akademika, tajkuna, bankara, sudija, svih nosilaca vlasti i moći u državi, precizirao je Trkulja, koji je učestvovao u izradi modela zakona o dosijeima službe državne bezbednosti Srbije iz 2003. godine.
 
On smatra da je "mnogo indikatora koji ukazuju da vlade kod nas ne vladaju suštinski, jer stvarno vladaju službe, kako domaće, tako i strane, kao što su na ovim prostorima uvek činile".
 
"Kada jednog dana budu otvoreni tajni dosijei, belodano će biti jasno da su nemali broj političkih stranaka tokom proteklih 30 godina osnivale i finansirale tajne službe", predvideo je Trkulja.
 
Prema njegovim rečima, sprečavanje zloupotreba podataka iz dosijea tajnih službi je nemoguće bez dobre i jake kontrole nad sektorom bezbednosti.
 
"Kada govorimo o tajnim dosijeima uglavnom mislimo na BIA i službe koje su joj prethodile. Međutim, zaboravljamo na vojne službe, policiju i sudstvo", ukazao je Trkulja.
 
On smatra da je policija najkritičnija, jer smo proteklih godina bili u prilici da vidimo kako informacije cure, kako dospevaju u tabloide i služe da se diskredituju pojedine ličnosti.
 
"Stiče se utisak da iza tih zloupotreba neretko stoje institucije i istaknute ličnosti iz aktuelnog režima", predočio je Trkulja.
 MarketingNajnovije vesti