autobuska sedišta Foto: pixabay
Srbija

Turističkim agencijama preti katanac zbog otkazivanja ekskurzija

Izvor: 
Politika Pon, 02/08/2021 - 22:49Ukoliko se nešto ne preduzme, oko 120 turističkih agencija koje žive od đačkog i omladinskog turizma naći će se u stečaju.
 
Politika piše da one ne mogu da vrate novac roditeljima koji je avansno prosleđen hotelijerima, odmaralištima, prevoznicima i jedini mogući izlaz vide u odobravanju nadležnih da više od godinu dana odlagana i još neostvarena putovanja realizuju do 31.  avgusta 2022. godine. Ideja je da se ne raspisuju nove javne nabavke nego da novi đaci iskoriste aranžmane osmišljene za prethodne generacije.
 
- To je jedina šansa da se prevaziđe bezizlazna situacija, inače nećemo imati đački turizam. Trebalo bi da za to bude razumevanja i to što pre, da bi tako bilo i predviđeno školskim programom koji se usvaja najkasnije do 15. septembra. Praktično sada bi agencije trebalo da rade rezervaciju smeštajnih kapaciteta, a nemaju osnov za to jer nemamo iskazano interesovanje upravo zbog praćenja epidemijske slike. Veliki je problem što je uredbom definisano da ugovorena putovanja možemo da realizujemo najkasnije do 31. decembra 2021, a da nam u ovoj godini faktički nije bilo dozvoljeno da radimo. Za nerealizovana putovanja novac se mora vratiti roditeljima učenika do 15. januara 2022, a najveći broj agencija date uslove ne može da ispuni - kaže za Politiku predsednik Odbora za dečji i omladinski turizam Jute Dragoje Zekavica. 
 
Od sredine marta prošle godine zbog pandemije đački turizam je na prinudnom odmoru i u nekoliko letnjih nedelja je realizovano manje od četvrtine ugovorenih ekskurzija i rekreativnih nastava ugovorenih za pretprošlu školsku godinu. U prošloj školskoj godini skoro i da nema novih ugovora o đačkim posetama turističkim destinacijama. 
 
Prošlog avgusta Ministarstvo prosvete je dalo preporuku da se sve odloži za proleće 2021. godine, a dozvole su date tek 14. juna ove godine, pred sam kraj školske godine i zbog rokova nije bilo moguće realizovati putovanja. 
 
U trenutku prekida poslovanja 147 članica Nacionalne asocijacije turističkih agencija (Juta) koje se bave đačkim turizmom za oko 150.000 školaraca imale su više od 600.000 ugovorenih pansiona u hotelima i odmaralištima Srbije za višednevne ekskurzije i nastave u prirodi.
 
Vrednost ovih ugovorenih, a neostvarenih putovanja je oko 20.000.000 evra, a pri tome nisu računati jednodnevni izleti za osnovce i srednjoškolce koji takođe nisu realizovani.
 MarketingNajnovije vesti