Amfiteatar Foto: pexles
Srbija

Tužilaštvo istražuje uznemiravanje na Arhitektonskom fakultetu, postupak pokrenuo i ombudsman

Izvor: 
Beta/N1 Pon, 06/06/2022 - 17:14Zaštitnik građana Zoran Pašalić pokrenuo je kontrolu rada Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, nakon pisanja medija o seksualnom uznemiravanju.
 

Postupajući po sopstvenoj inicijativi, na osnovu saznanja iz medija, Pašalić je od uprave fakulteta zatražio da ga u roku od deset dana od dana prijema akta o pokretanju postupka obavesti o tome da li je fakultet do sada primio prijave vezane za seksualno uznemiravanje.

"Ukoliko jeste, šta je preduzeo tim povodom, a u slučaju da nije, šta će preduzeti povodom navoda koji su objavljeni na društvenoj mreži Instagram. Zaštitnik građana podseća da je Univerzitet u Beogradu 2021. godine usvojio Pravilnik o sprečavanju i zaštiti od seksualnog uznemiravanja kojim su propisane radnje i mere koje fakultet mora preduzeti od kojih je jedna i postojanje poverenika za ravnopravnost pri svakoj od ustanova Univerziteta u Beogradu", naveo je u saopštenju.

Kako je dodao, u toku ispitnog postupka utvrdiće i koje mere prevencije su preduzete od strane fakulteta - odnosno da li su one izostale.
 
Ombudsman je pozvao studentkinje i studente koji su se obraćali upravi fakulteta zbog potencijalnog seksualnog uznemiravanja od strane zaposlenih, da se obrate i instituciji zaštitnika građana, pri čemu će uživati punu zaštitu podataka o ličnosti.
 
Više javno tužilaštvo u Beogradu po službenoj dužnosti je formiralo predmet povodom medijskih objava u vezi sa navodima studentkinja i studenata Arhitektonskog fakulteta.
 
Tužilaštvo je, kako je saopšteno, odmah dalo nalog policiji da prikupi sve neophodne podatke i obaveštenja u cilju utvrđivanja postojanja nekog krivičnog dela koje se goni po službenoj dužnosti.
 
Po prijemu izveštaja policije, Više javno tužilaštvo u Beogradu će blagovremeno obavestiti javnost o daljem postupanju.
 
Dekan Arhitektonskog fakulteta u Beogradu Vladimir Lojanica izjavio je prethodno da će najhitnije reagovati povodom svedočenja sa društvenih mreža, u kojima veći broj studentkinja govori da ih je jedan profesor seksualno uznemiravao.
 
 MarketingNajnovije vesti