Intervencija noću Foto: piqsels
Srbija

Tužilaštvo: Uznemirujuće fotografije objavljene da bi se utvrdio identitet ubijenih osoba

Izvor: 
CINS Uto, 09/03/2021 - 18:30Cilj objavljivanja fotografija na konferenciji za medije u subotu je utvrđivanje identiteta, rekli su iz Tužilaštva za organizovani kriminal za CINS.

 

Advokat Sead Spahović kaže da je tužilac neprikosnoven u istrazi, ali i da je objavljivanje fotografija znak da mu nedostaju dokazi i da je u istragu ušao prerano.
 
Tužilac za organizovani kriminal je dao saglasnost za objavljivanje fotografija prikazanih na konferenciji za štampu u subotu 6. marta, navodi se u odgovoru Tužilaštva za organizovani kriminal (TOK) Centru za istraživačko novinarstvo Srbije.
 
Na pitanje šta je svrha objavljivanja tih fotografija, iz Tužilaštva odgovaraju: "Cilj objavljivanja fotografija je utvrđivanje identiteta lica čije se telo nalazi na fotografiji".
 
Oni navode i da objavljivanje fotografija, odnosno policijskog materijala, neće imati negativan uticaj na dalju istragu o grupi Veljka Belivuka.
 
"Naprotiv, može dovesti do otkrivanja svih detalja u vezi sa krivičnopravnim događajem za koje se ova grupa tereti", navodi TOK.
 
Spahović za CINS kaže da ukoliko je tužilac za organizovani kriminal dao saglasnost za objavljivanje tih fotografija, onda to nije nikakav prekršaj niti ometanje istrage, s obzirom na to da je on taj koji vodi istragu i da je u njoj neprikosnoven.
 
Postavlja se pitanje, dodaje Spahović, ko je taj koji je tražio od tužioca tu saglasnost. Nameru tužilaštva da objavljivanjem fotografija utvrdi identitet lica, Spahović objašnjava procenom tužioca:
 
"On procenjuje da to može da doprinese identifikaciji i on to pravda time. To je, u stvari, javni poziv za prikupljanje neformalnih informacija".
 
Na pitanje da li je praksa da tužilaštvo ovako postupa, Spahović odgovara da je ovo prvi slučaj za koji on zna u poslednjih 40 godina da tužilac od javnosti traži pomoć u identifikaciji lica.
 
"Tužilac ima pravo da kaže da se nešto objavi ili da se nešto ne objavi, ali je činjenica da to nije do sada bila praksa", kaže Spahović i dodaje da se ne može prebacivati tužiocu što misli da je to dobro za istragu.
 
Tvrdnju tužilaštva da to može dovesti do otkrivanja svih detalja u vezi događajem Spahović ocenjuje kao očigledan manjak dokaza. Prema njegovim rečima, tužilac očekuje da će se javiti roditelji, devojke, prijatelji ljudi sa tih fotografija.
 
Podsetimo, u subotu, 6. marta, nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, održana je konferencija za medije predsednika Srbije Aleksandra Vučića, premijerke Ane Brnabić i ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina, tokom koje su prikazane fotografije iz istrage o grupi Veljka Belivuka. Na fotografijama se nalazilo oružje, ali i beživotna tela muškaraca kao i delovi tela.
 
 MarketingNajnovije vesti