Foto: pixabay
Srbija

U 2018. godini u Pančevu bio „prekomerno zagađen vazduh"

Pančevo, Čet, 05/09/2019 - 14:17
Vladimir ĐokovićAgencija za zaštitu životne sredine na osnovu svog i monitoringa grada Pančeva utvrdila je da je u aglomeraciji, gradskom području Pančeva, tokom 2018. godine vazduh bio treće kategorije, odnosno prekomerno zagađen.

Prema izveštaju Pančevo je do ove ocene dovelo prekoračenje godišnje granične vrednosti supendovanih čestica PM10, od 40 mikrograma po metru kubnom vazduha na mernoj stanici u Starčevu.

Izveštaj o vazduhu sačinjen je na osnovu  validnih podataka dobijenih fiksnim merenjima automatskim referentnim metodama, kao i grafimetrijskom metodom za PM10 minimalnom vremenskom pokrivenošću od 75 procenata tokom kalendarske godine, a na teritoriji Pančeva pored gradskog monitoringa poste i merne stanice Agencije za zaštitu životne sredine.

Na nivou Srbije glavni izvor PM10 – 57 procenata je ostalo stacionarno sagorevanje, sledi industrija sa 13 procenata, pa poljoprivreda bez stočarstva  - 10 posto i drumski saobraćaj – 6 odsto.

Što se Starčeva tiče tamo je tokom 92 dana prosek izmerenih PM 10 bio preko 50 mikrograma po m3 vazduha, a najviša izmerena vrednost u 2018. godini bila je 162 mikrograma.

Kako se navodi po indikativnom merenju referentnom, gravimetrijskom metodom PM10 na stanici Pančevo 3, od 112 uzoraka, srednja vrednost bila je 42, maksimalna 145 mikrograma po kubiku vazduha. Broj prekoračenja 32, odnosno 29 posto ukupnih dnevnih uzoraka.

Kako se objašnjava suspendovane čestice a među njima je i PM 10, najznačajnije su zagađujuće materije sa negativnim uticajem na zdravlje u Evropi. Dodaje se da  čestice pm10 prodiru direktno u pluća gde izazivaju upalne procese i pogoršavanje zdravstvenog stanja ljudi sa srčanim i plućnim bolestima.

Pančevo je u izveštaju o vazduhu primećeno i kod ugljen monoksid CO, i to kroz prekoračenu dnevnu graničnu vrednost od 5 mikrograma u m3 vazduha, kod škole Sveti Sava i na Sodari.

Aglomeracija Pančevo zabeležena je i kao područje gde meri prisustvo Benzena - C6H6, što se čini preko gradskog monitoringa.

Kod Vatogasnog doma srednja godišnja koncentracija bila je 3,4 mikrograma po m3 vazduha a  maksimalna satna 44,3, u Vojlovici, srednja godišnja bila je 3,2 a maksimalna satna 106 mikrograma, dok je u ulici Cara Dušana srednja godišnja koncentracija benzene bila 3,1 a maksimalna satna  37,7 mikrograma u kubnom metru vazduha.

Prema izveštajima o vazduhu Agencije za zaštitu životne sredine Pančevo je od 2011. godine tokom 5 godina imalo vazduh treće kategorije a u dve godine vazduh je bio 1. kategorije.
MarketingNajnovije vesti