pijaca Foto: Pixabay
Srbija

U Beogradu protest vlasnika tezgi zbog fiskalizacije, nisu radili prodavci na pijacama u Nišu i Novom Sadu

Izvor: 
Nova.rs/021.rs/Južne vesti/013info Pon, 14/03/2022 - 14:17Nekoliko stotina vlasnika pijačnih tezgi iz cele Srbije okupilo se ispred zgrade Ministarstva finansija u Beogradu kako bi protestovali zbog uvođenja novih nameta koji uključuju prelazak na elektronske fiskalne kase. U znak protesta svoje tezge danas su zatvorili niški prodavci, a uglavnom prazne bile su i novosadske pijace.

Prodavci traže potpuno ukidanje fiskalizacije za sve pijačne prodavce, a poručili su da vlast ubija duh pijace, te da je ovo borba za opstanak svih onih koji rade na pijacama širom Srbije.

Većina okupljenih ima pištaljke, a primetan je i veliki broj transparenata kojima pozivaju na ukidanje fiskalizacije.

Protest je počeo obraćanjem Redžepa Petrita, jednog od aktivista Udruženja pijačnih prodavaca „Opstanak“, koje je organizovalo skup, preneo je portal Nova.rs.

"Pijačni prodavci, više od polovina njih, neće moći da izdrže ove namete i moraćemo da odustanemo od posla. Umesto da kroz poreze dajemo 20.000 dinara državi mesečno, država će morati da daje nama, koji ćemo u međuvremenu postati socijalni slučajevi. Vlast ubija mogućnost cenkanja, osnovno obeležje pijaca, vlast ubija duh pijaca. Ne dajmo da uzmu hleb nama i našoj deci, živeli pijačni prodavci", rekao je.

Jedan od pijačnih prodavaca iz Kragujevca apelovao je na predsednika Aleksandra Vučića da utiče na aktuelnu, kako je istakao, veoma tešku situaciju sa kojom se prodavci na pijacama suočavaju i pozvao ga na dogovore o svemu.

Član udruženja, prodavac na Mirijevskoj pijaci Mirčeta Goločevac naveo je da je skup potpuno apolitičan i da je krajnji cilj pobeda u borbi za prava pijačnih prodavaca.

"Cilj ovog protesta je poptuna obustava fiskalizacije za pijačne prodavce. Pijacu je nemoguće fiskalizovati. Mi smo zato preduzeli konkretne poruke - poslali smo dopis svim nadležnim institucijama tražeći ukidanje fiskalizacije", kazao je on.

Dodao je da će, ukoliko se njihovi zahtevi ne ispune, za sedam dana doći ispred Predsedništva.

Veliki broj tezgi nije otvoren na pijacama u Nišu i Novom Sadu

Veliki broj prodavaca na Zelenoj pijaci u Nišu danas nije otvorio tezge, u znak protesta zbog najavljene fiskalizacije. Južne vesti prenele su da Oni koji ovde godinama rade kažu da će ih fiskalne kase naterati da podignu cene ili obustave posao.

I novosadske pijace danas su bile uglavnom prazne, jer je većina prodavaca protestovala zbog uvođenja elektronske fiskalizacije.

Novinari 021.rs obišli su Riblju, Limansku i Futošku pijacu, a kako javljaju građani, situacija je bila slična i na drugim pijacama širom grada. Građani takođe javljaju da pijace u Futogu i Veterniku nisu radile.

U Fejsbuk grupama koje okupljaju pijačne prodavce, navodi se da su pijace otvorene, ali da zakupci nisu otvarali tezge.

"Nemamo tople vode, nemamo besplatan WC, plaćamo zakup, plaćamo parking mesto... Mislim da treba neke druge stvari da nam uvedu na pijacu, pa tek onda fiskalizaciju", navela je jedna prodavačica koja zakupljuje tezgu na lokalnoj pijaci.

Na pojedinim pijacama danas je ipak radilo nekoliko tezgi, a ti prodavci rekli su za 021.rs da veruju da će se sutra sve kolege vratiti za tezge.

Rok za prelazak na elektronsku kasu - 30. April, nakon čega će privrednici biti u obavezi da imaju elektronsku fiskalnu kasu, a nova mera biće obavezna za frizere, kozmetičare, kladionice, dok će taksisti, advokati i verske zajednice i dalje biti van ovog sistema.

 
MarketingNajnovije vesti