Srbija

U inostranstvu 77 biračkih mesta, prijavljeno oko 40.000 ljudi

Izvor: 
RTV/Tanjug Pon, 14/03/2022 - 13:53


Glasanje u inostranstvu na predsedničkim i parlamentarnim izborima raspisanim za 3. april, biće organizovano u 34 države, odnosno na 77 biračkih mesta, a za glasanje se prijavilo oko 40.000 građana.

To je najveći broj biračkih mesta koji će biti otvoren u inostranstvu od 2004. godine, kada je pripadnicima dijaspore omogućeno da glasaju u inostranstvu, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Za glasanje u inostranstvu prijavilo se oko 40.000 državljana Srbije, što je takođe najveći broj prijavljenih birača od kada se izbori sprovode i u inostranstvu.

Republička izborna komisija donela je sinoć odluku o određivanju biračkih mesta u inostranstvu, a države u kojima će biti organizovano glasanje su Austrija, Belgija, BiH, Bugarska, Velika Britanija, Grčka, Danska, Italija, Kanada, Katar, Kipar, Liban, Luksemburg, Malta, Mađarska.

Takođe, glasanje će biti organizovano i u Nemačkoj, Norveškoj, Rumuniji, Rusiji, Severnoj Makedoniji, SAD, Slovačkoj, Sloveniji, Turskoj, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Finskoj, Francuskoj, Holandiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Češkoj, Švajcarskoj, Švedskoj i Španiji.

Glasačka mesta će biti otvorena 3. aprila od 7 do 20 sati po lokalnom vremenu, izuzev u Velikoj Britaniji, SAD i Kanadi gde će se, zbog vremenske zone, glasanje održati 2. aprila u istom vremenskom intervalu po lokalnom vremenu.

 
MarketingNajnovije vesti