Covid 19 Foto: pixabay
Srbija

U junu ne bi trebalo da bude smrtnih slučajeva od virusa korona

Izvor: 
021 Pon, 11/05/2020 - 19:14


U junu više ne bi trebalo da bude smrtnih slučajeva od virusa korona, rekao je epidemiolog Predrag Kon na konferenciji za medije.
 
"Epidemiološka situacija je još uvek nesigurna, ali trend je jasan da se ovo gasi", naveo je Kon. 
 
Međutim, kako je dodao, u ovom trenutku je opreznost neophodna, a do 31. maja će virus biti znatno manje prisutan. Kon je konstatovao da će kad stopa pozitivnosti na korona virus bude ispod 0,5 odsto, to biti znak da virus nestaje i moglo bi da se desi u junu.
 
"Sad smo u desetoj nedelji epidemije, a rekli smo da će u 11-12. ona biti sporadična. Mislim da u junu smrtnih slučajeva ne bi trebalo da bude uopšte", smatra on.
 
Krizni štab je, dodao je on, preporučio da škole budu zatvorene do 31. maja, a da je sada sve ostalo na Ministarstvu prosvete.
 
Kon je najavio da će Krizni štab na sednici u utorak doneti nove odluke, pored ostalog i definisati način testiranja državljana Srbije koji dolaze iz inostranstva, ili stranaca.
 
Prema njegovom mišljenju, učinak i efikasnost popuštanja mera i ukidanja vanrednog stanja videće se za sedam do 10 dana.
 
Član Kriznog štaba Goran Stevanović rekao je da će prelazak bolnica iz kovid u redovne biti za sedam do 14 dana i da će one tad početi da se bave redovnim poslom, a da će vrlo brzo početi i zakazivanje pregleda.
 
"Moraju da se testiraju svi zaposleni u bolnicama, uradi kompletna dezinfekcija", objasnio je on.
 
U proteklih 24 sata u Srbiji su umrle još tri osobe od posledica korona virusa, pa je ukupan broj umrlih tokom pandemije povećan na 218. Ukupno je 10.176 zaraženih virusom korona u Srbiji.
 MarketingNajnovije vesti