Doktor korona Foto: pixabay
Srbija

U Kliničko-bolničkom centru Zemun sedam lica izvršava kaznu rada u javnom interesu

Izvor: 
Tanjug Pet, 02/04/2021 - 12:25U Kliničko-bolničkom centru Zemun, koji se nalazi u kovid sistemu, sedam lica izvršava kaznu rada u javnom interesu.

Od njih su dva lica prekršajno kažnjena i oni su se dobrovoljno javili da pomažu na dopremanju boca s kiseonikom za najugroženije pacijente.

Oni preuzimaju boce kiseonika, od kojih je svaka težine do 100 kilograma, i kolicima ih prebacuju do predviđenog mesta, a jedan od njih je izrazio želju i da posle isteka kazne ostane volonterski da radi kako bi pomogao zaposlenima u ovoj ustanovi, saopštila je Uprava za izvršenje krivičnih sankcija.

Nedavno je epidemiolog Predrag Kon predložio upravo ovu vrstu sankcije za one koji organizuju korona žurke, u vidu društveno korisnog rada u kovid bolnicama.

Kazna rada u javnom interesu, kao alternativna sankcija, izvršava se tako što se osudjena lica upućuju u javna komunalna preduzeća, domove kultura, bolnice i druge javne ustanove u kojima obavljaju poslove u korist društvene zajednice na osnovu ugovora o saradnji.

Ugovorom između Uprave za izvršenje krivičnih sankcija i javnih ustanova je predviđeno da lica obavljaju poslove u javnom interesu kao što su čišćenje i uredjenje zelenih površina, parkova, staza, farbarsko-molerskih poslova…

Uprava ukazuje da je lični doprinos osuđenika u borbi sa korona virusom veliki, imajući u vidu da su osuđeni u više zavoda još na početku pandemije počeli da izradjuju maske, odela, nazuvice, kape i da je samo u KPZ u Sremskoj Mitrovici proizvedeno skoro milion komada zaštitne opreme.

Takodje, osuđena lica su pokazala solidarnost na više načina s gradjanima koji su na razne načine ugroženi tokom pandemije - odricanjem suvih obroka za najsiromašnije, za korisnike Svratišta za decu u Beogradu, stanovnike poplavljenih područja na jugu Srbije….
MarketingNajnovije vesti