Praznik Foto: Pokrajinska vlada
Srbija

U Novom Sadu održana svečanost povodom praznika mađarske nacionalne manjine

Izvor: 
013info Pet, 19/08/2022 - 22:44Svečanost povodom praznika mađarske nacionalne manjine – 20. avgusta – Dana Svetog Ištvana održana je večeras u Novosadskom pozorištu.
 
Čestitajući praznik, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović izrazio je uverenje da ćemo i dalje zajedno i uspešno čuvati sve ono što je najvrednije u Vojvodini.
 

"Ravnopravnost srpskog naroda i svih nacionalnih manjina i svih ljudi koji u njoj žive – bez obzira na etničku, konfesionalnu, kulturološku ili bilo koju drugu pripadnost – jedna je od najvažnijih karakteristika i najvećih vrednosti Vojvodine. Zato očuvanje i unapređivanje te ravnopravnosti i jeste jedan od naših najznačajnijih ciljeva", izjavio je Mirović. 

 
Kako je saopšteno iz Pokrajinske vlade, on je dodao da su od izuzetnog značaja plodotvorna saradnja i izvanredni odnosi Srbije i Mađarske, "predvođenih predsednikom Aleksandrom Vučićem i premijerom Viktorom Orbanom – hrabrim, odlučnim i mudrim državnicima posvećenim očuvanju interesa, identiteta i tradicionalnih moralnih vrednosti svojih naroda i zemalja".
 
Predsednik Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine Jene Hajnal izjavio je da je sreća i obaveza prisećati se predaka, kao i da ovaj praznik ima poseban značaj jer je jedan od istaknutih datuma od pokrajinskog značaja.
 
"Današnje slavlje dokazuje našu volju i značaj toga što smo svi privrženi zajedničkoj nadi koja nam gradi budućnost", naglasio je Hajnal.
 
Svečanoj akademiji prisustvovali su i predstavnici Vlade Srbije, predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, predstavnici Grada Novog Sada i drugi.
 
 MarketingNajnovije vesti