Foto: Pošta Srbije
Pošta Srbije pustila je u opticaj izdanje poštanskih maraka „Spomenik Stefanu Nemanji”. Kako je saopšteno iz Pošte Srbije, marka je puštena u opticaj u čast velikog župana Stefana Nemanje, rodonačelnika srpske srednjovekovne dinastije Nemanjića i monument

U opticaj puštena poštanska marka „Spomenik Stefanu Nemanji”

Izvor: 
013info Ned, 05/12/2021 - 10:30Pošta Srbije pustila je u opticaj izdanje poštanskih maraka „Spomenik Stefanu Nemanji”.

Kako je saopšteno iz Pošte Srbije, marka je puštena u opticaj u čast velikog župana Stefana Nemanje, rodonačelnika srpske srednjovekovne dinastije Nemanjića i monumentalnog vajarskog dela otkrivenog na Savindan ove godine na Savskom trgu u Beogradu, ispred nekadašnje zgrade Glavne železničke stanice.

“Motiv na izdanju je spomen obeležje sa vladarskom figurom Stefana Nemanje u plemićkoj odori, sa mačem u desnoj ruci i Hilandarskom poveljom u levoj. Na postamentu, koji u osnovi ima napukli vizantijski šlem, simbol Nemanjine borbe za nezavisnost od Romejskog carstva, iz koga izranja vladarsko žezlo, simbol vladarske moći, prikazani su i reljefi iz života Stefana Nemanje i srpske istorije tokom njegove vladavine”, navodi se u saopštenju.

Dodaju da je spomenik ukupne mase 80 tona, visok 23,5 metra i da je najviši spomenik u Srbiji.

“Prigodna emisija poštanskih maraka sadrži marku nominalne vrednosti 30 dinara, štampanu u šalterskim tabacima od deset maraka, koverat prvog dana i prigodan žig. Umetnička realizacija izdanja delo je Miroslava Nikolića, kreatora maraka Pošte Srbije”, preciziraju.

 
MarketingNajnovije vesti