Pruga u ravnici Ilustracija. pxhere
Srbija

U otpad idu šine sa preko 15 deonica u Srbiji. Prodaju se i iz južnog i srednjeg Banata

Izvor: 
Nova ekonomija/RTS Čet, 13/01/2022 - 21:28Infrastruktura železnice Srbije objavila je javni poziv za prodaju starih šina, starog kolosečnog pribora i starih skretnica, skinutih sa preko 15 deonica na kojima je ukinut saobraćaj.

Početna cena po kilogramu tog "otpadnog materijala" je 12,14 dinara, a početna cena javnog nadmetanja prikupljanjem zatvorenih ponuda iznosi oko 299 miliona dinara, piše Nova ekonomija.

RASHODOVANJEM SE PRAKTIČNO UKIDAJU SLEDEĆE DEONICE: BEČEJ – SENTA, SENTA – КANJIŽA, SEČANJ – JAŠA TOMIĆ, SOMBOR – BAČKI BREG, SOMBOR – RIĐICA, VLADIMIROVAC – КOVIN, BEČEJ – VRBAS, ZRENJANIN FABRIKA – VRŠAC, HORGOŠ – KANJIŽA, KARAVUKOVO – BAČ, PETROVARADIN – BEOČIN, ŽABALJ – BEČEJ, ČURUG – BEČEJ, KIKINDA – BANATSKO ARANĐELOVO, SOMBOR – APATIN FABRIKA I SOPOT POŽAREVAČKI – KOSTOLAC.

Iako je očekivano da se pruga ukloni tamo gde nije isplativa, bivši radnik Železnice iz Jaše Tomića Nikola Dobrić za RTS kaže kako je iznenađenje odluka da se prodaju šine sa pruge ka Vršcu koja je rekonstruisana pre nešto više od dve decenije.

"Prugu od Zrenjanina do Vršca koja je u savršeno dobrom stanju. Ne znam kome je to palo na pamet da skida i da prodaje. Most je rađen u Sečnju, rađen je onaj u Konaku na Brzavi. Tako da je veći deo pruge dobar. Lakše ga je održavati po malo, nego uhvatiti sad i prodati u bescenje".

Meštani iz Jaše Tomića i Sečnja su se potajno nadali da bi ovdašnje pruge mogle da se koriste.

"Ako može Šarganska osmica da se napravi, zašto nije moglo da se napravi od Sečnja do granice. Pa možda i do Temišvara ta neka turistička priča. Država strašno mnogo pomaže u poslednjih par godina ruralnom turizmu. Zar to ne bi možda bila ta jedna od ideja?", kaže Spaso Mladenovski, hroničar sela Jaša Tomić.

Preduzeće Instrastruktura železnice Srbije ipak očekuje da će upravo rasprodaja stare infrastrukture dovesti do daljeg razvoja.

"Osim značajnih prihoda koje će na ovaj način ostvariti Infrastruktura železnice Srbije, biće ukloljena stara infrastruktura i pruge, od kojih se na mnogima već decenijama ne odvija saobraćaj vozova, čime će lokalnim samoupravama u Vojvodini biti omogućeno da se brže i bolje razvijaju", piše u saopštenju ove kompanije.

Javnim pozivom predviđena je prodaja 19.500 tona starih šina, 1.370 tona raznih delova za skretnice i 3.755 tona starog kolosečnog pribora, što je ukupno 24.625 tona starog gvožđa i čelika.

Prema saopštenju, ponude za učešće u tom javnom nadmetanju biće otvorene 14. januara 2022. godine u 12.30 sati, u prostorijama preduzeća Infrastrukture železnice Srbije u Beogradu. Prvobitno je bilo predviđeno da se ponude otvaraju 11. januara 2022. godine, ali je taj rok pomeren.

Ko želi da učestvuje u ovom javnom nadmetanju, neophodno je da uplati depozit nešto veći od 149,4 miliona dinara.

 
MarketingNajnovije vesti