Foto: pixabay
Srbija

U ovoj godini 10 neradnih dana

Izvor: 
Blic/Paragraf Ned, 24/01/2021 - 08:19

Dok se polako udaljavamo od prazničnih dana kada su mnogi odmorili, ali i iskoristili dane za zimovanje, pojedini se već raduju narednim slobodnim danima.

Zvanično u 2021. godini postoji 13 dana koji se praznuju neradno, ali ćemo se odmarati deset, jer su neki od njih za vreme vikenda, piše Blic.
 
Prvi i drugi januar su zvanično neradni dani. Međutim, kao i mnogo praznika ove godine, i jedan od njih je "pao" na vikend. Drugi januar je zapravo bio u subotu, te smo ovoga puta neradno praznovali samo u petak, 1. januara.
 
Naredni slobodan dan, radnici u našoj zemlji, imali su na Božić, 7. januara.
 
Iako se zvanično 27. januara proslavlja Sveti Sava, to ipak nije neradan dan, te nas naredni slobodni dani čekaju tek u februaru.
 
Dan državnosti, koji se obeležava 15. i 16. februara, pada na ponedeljak i utorak.
 
Na kraju aprila, preciznije 30. aprila je Veliki petak, kada jeste slobodan dan, a praznuju se i naredna tri dana, kada se obeležava Vaskrs, te je tako i ponedeljak nakon tog petka neradan dan. Istog vikenda je i 1. i 2. maj, kada se obeležava Praznik rada. Ta dva dana takođe su zvanično neradna, ali u ovoj godini padaju baš u subotu i nedelju.
 
Kako piše portal Paragraf, prema nezvaničnom mišljenju Ministarstva za rad, zapošljavanjе, boračka i socijalna pitanja, usled praznovanja drugog dana Vaskrsa u ponedeljak, 3. maja, drugi dan Praznika rada (koji pada u nedelju 2. maja) se prenosi na prvi naredni radni dan, utorak - 4. maj.
 
Dan pobede se praznuje 9. maja, ali nije slobodan dan, kao i Vidovdan koji se obeležava 28. juna.
 
Kao i inače, tokom leta nema slobodnih dana. Naredni neradni dan tek je u novembru. Naime, 11. novembra, što je ove godine četvrtak, obeležava se Dan primirja u Prvom svetskom ratu i tada je i poslednji neradni dan u ovoj godini.
 
Za pripadnike islamske zajednice neradni dani su i 13. maj, prvi dan Ramazanskog bajrama, kao i 21. jul, kada je prvi dan Kurbanskog bajrama. 
 
Za pripadnike jevrejske zajednice je neradan i 16. septembar, odnosno prvi dan Jom Kipura.
 MarketingNajnovije vesti