Foto: Pixabay
Srbija

U ponedeljak novi protest radnika Fijata: Blokada puta Kragujevac-Čačak

Izvor: 
021.rs/Beta Ned, 19/06/2022 - 11:01Fijatovi radnici, nezadovoljni jer država nije odgovorila na njihove zahteve, nastaviće u ponedeljak protest blokadom puta Kragujevac- Čačak.

Predstavnik Samostalnog sindikata fabrike branika Fijat plastik Zoran Miljković rekao je da će protest početi u 15 časova, a blokada puta će trajati dva sata.

"Naši zahtevi su jasni. Tražimo da nam za njih daju i pisane garancije", rekao je Miljković.

 On je ocenio da sporazum koji je u subotu objavljen kao dogovor Vlade i Stelantisa "nije zvaničan".

Miljković smatra da je to samo saopštenje bez potpisa i garancija za radnike.

Kako je ranije saopšteno, Fijatovi radnici u Srbiji se mogu još u ponedeljak do 13 sati prijaviti za odlazak na rad u Stelantisove fabrike u Evropi u trajanju od 18 do 24 meseca.

Oni koji se ne odluče za to imaju opciju da odu iz fabrike uz otpremninu. Sindikati i predstavnici radnika traže da otpremine budu 1.000 evra po godini staža umesto ponuđenih 220 evra.

U toku pregovora sa Radnom grupom prošle sedmice nije bilo dogovora u vezi sa povećanjem otpremnina, dok su iz Vlade najavili da će stav o tome biti iznet po završetku izjašnjavanja radnika o odlasku u inostranstvo.

Kako je ranije predočeno, zahtevi Fijatovih radnika se odnose i na kraći period za radno angažovanje u inostranstvu, kao i preciziranje svih zaštićenih kategorija radnika koje će biti izuzete iz socijalnog programa.

Traži se i da država izađe sa konkretnim rešenjem za zapošljavanje radnika koji će ostati bez posla i to u kompanijama koje su udaljene najviše 50 kilometara od Kragujevca.

Radnici Fijata u Kragujevcu protestovali su u petak ispred zgrade gradske uprave, odakle su pešice otišli do kružnog toka Krst, na ulazu u grad koji je bio blokiran za saobraćaj oko sat vremena.

Prema ranijim najavama, u sredu će održati protest i u Beogradu.

 
MarketingNajnovije vesti