nbs
Srbija

U prvom tromesečju 4 miliona transakcija e-trgovine

Izvor: 
Tanjug Sre, 10/06/2020 - 13:19

U prvom tromesečju 2020. godine obavljeno je oko četiri miliona transakcija kupovine roba i usluga karticama i e-novcem na internetu u svim valutama, što je 48,13 odsto više u odnosu na prvo tromesečje 2019. godine, kaže viceguverner Narodne banke Srbije Dragana Stanić.

Ona je na onlajn konferenciji "Digitalno bankarstvo i osiguranje" u organizaciji Adria Media Group rekla da kada se posmatraju transakcije na internetu u dinarima, odnosno na sajtovima domaćih trgovaca, povećanje još značajnije.

Kako je navela, zahvaljujući i brojnim aktivnostima koje je NBS preduzela tokom poslednjih godina na povećanju bezgotovinskih transakcija u prvom tromesečju 2020. godine u odnosu na isti period prethodne godine došlo je do rasta od čak 25,62 odsto u broju izvršenih transakcija upotrebom mobilnog bankarstva.

Stanić kaže da je ovaj rast još primetniji ukoliko posmatramo samo preduzetnike i pravna lica, gde se u broju transakcija iniciranih mobilnim bankarstvom beleži porast u prvom kvartalu ove godine u odnosu na prvi kvartal prošle od čak 35,7 odsto.

"Primetno je da je došlo i do rasta broja virtuelnih prodavnica. Broj virtuelnih prodajnih mesta u našoj zemlji je sa 899 na kraju prvog tromesečja 2019. godine povećan na 1.228 na kraju prvog tromesečja 2020. godine", rekla je Stanić.

Kako kaže, od posebnog značaja za razvoj digitalnog bankarstva u Srbiji je i Odluka guvernera kojom se uređuje provera identiteta fizičkog lica korišćenjem sredstava elektronske komunikacije.

Navodi da je na ovaj način otklonjena poslednja prepreka za uspostavljanje poslovnog odnosa sa finansijskom institucijom u potpunosti putem interneta, dakle bez prethodne identifikacije uz obavezno fizičko prisustvo korisnika u prostorijama finansijske institucije.

Tako je rekla da su u toku 2019. godine u Srbiji 44.294 ugovora o finansijskim uslugama između banaka i korisnika finansijskih usluga zaključena na daljinu.

To je, objasnila je, omogućeno zahvaljujući Zakonu o zaštiti korisnika finansijskih usluga kod ugovaranja na daljinu, koji je na predlog NBS usvojen 2018. godine i Odluci guvernera.

Devizne rezerve Srbije porasle za 1,5 milijardi evra,

Bruto i neto devizne rezerve Narodne banke Srbije porasle su za 1,5 milijardi evra na kraju maja 2020. godine, dostigavši novi najviši nivo od 2000. godine, od kada se na ovaj način prate podaci.

Bruto devizne rezerve su na kraju maja iznosile 14,34 milijarde evra, što je za 1.55 milijardi više nego u aprilu, saopštila je Narodna banka Srbije.

Deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 159 odsto i šest meseci uvoza robe i usluga, što je dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju maja iznosile su 12,18 milijardi evra, i veće su za 1.51 milijardi evra u odnosu na kraj aprila.

Povećanje bruto deviznih rezervi u maju rezultat je priliva po osnovu emitovanja evroobveznice Republike Srbije na međunarodnom finansijskom tržištu u nominalnom iznosu od 2,0 milijarde evra, pre svega radi obezbeđenja sredstava za sprovođenje ekonomskih mera za ublažavanje negativnih posledica izazvane pandemijom virusa COVID-19.

Neto prilivi u devizne rezerve tokom maja, pored pomenute prodaje evroobveznice, ostvareni su i po osnovu efikasnog upravljanja deviznim rezervama, donacija, devizne obavezne rezerve usled uobičajenih aktivnosti banaka i drugim osnovima (ukupno 2,05 milijardi evra).

Navedeni prilivi višestruko su nadmašili odlive po osnovu aktivnosti NBS na domaćem deviznom tržištu i u potpunosti amortizovali negativan uticaj tržišnih faktora (ukupno neto 92,6 miliona evra).

Ukupan neto efekat po osnovu prodaje deviza i svop aukcija NBS bio je 283 miliona evra, po osnovu razduženja države po kreditima 36,6 miliona evra, dok su odlivi po drugim osnovima iznosili 87,7 miliona evra.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u maju je iznosio 450,8 miliona evra i bio je za 73,9 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu.

U prvih pet meseci ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 2,85 milijardi evra.

U maju, kao i od početka ove godine, vrednost dinara gotovo je nepromenjena u odnosu na evro. NBS je na međubankarskom deviznom tržištu u maju neto prodala 250 miliona evra.

Posmatrano od početka godine, NBS je od januara do kraja maja neto prodala 875 miliona evra sa ciljem održanja stabilnosti na domaćem deviznom tržištu, naročito značajne u ambijentu pojačane neizvesnosti usled krize izazvane pandemijom virusa COVID-19, navodi se u saopštenju NBS.
MarketingNajnovije vesti