Photo: Pexels
Srbija

U Srbiji za sada bez aplikacija za praćenje zaraženih

Izvor: 
Novosti/Nova ekonomija Sre, 27/05/2020 - 09:19


Nakon što su Gugl i Epl prošle nedelje ponudili sistemska rešenja za kovid aplikacije, još uvek se ne zna da li će "lovljenje" kontakata obolelog preko mobilnog telefona biti uvedeno i u Srbiji, objavile su "Novosti". 
 
Kako prenosi taj dnevni list, u Kriznom štabu, prema nezvaničnim navodima, smatraju da nema potrebe za sprovođenjem te mere. Uvođenje aplikacije, dodaje se, imalo bi smisla samo ako je situacija teška, a posle ukidanja vanrednog stanja, ne postoji ni pravni osnov za njeno uvođenje.
 
"Medicinski, mogao bih da vam navedem mnogo razloga da ta mera nije opravdana", rekao je za "Novosti" prof. dr Vladimir Jorga.
 
Prema njegovim rečima, to bi sada bilo preterivanje.
 
"Smatram da je uvođenje aplikacije preterivanje, da takva zaštita nije funkcionalna. Mislim da nije čak ni etički označavati ljude sa koronom ili one koji su je preležali. Kao lekar sam apsolutno protiv toga."
 
Mnogi stručnjaci naglašavaju da upotreba aplikacije nije dovoljno pouzdana, jer bi nosilac virusa mogao da ostavi svoj telefon kod kuće.
 
"Aplikacija nam ne bi bila potrebna kada bismo imali svest: "Čuvaj se i Bog će te čuvati". Ne bi trebalo da bacamo novac na skupe projekte, dovoljno je da poštujemo osnovne mere zaštite", smatra Vesna Radović, doktorka medicinskih nauka i farmaceutkinja.
 
Prošle nedelje, dva najveća svetska IT giganta, Gugl I Epl, ponudili su sistemska rešenja za svoje operativne sisteme za mobilne telefone, kako bi svaka država mogla da izradi svoju aplikaciju za praćenje osoba zaraženih korona virusom. Oni su to nazvali "Exposure Notification", u prevodu "obaveštenje o izloženosti virusu" i predviđeno je da funkcioniše na principu "bluetooth" tehnologije", uz potpunu zaštitu privatnosti korisnika.
 
Aplikacije će se nalaziti na Epl stor i Gugl plej onlajn prodavnicama. Za svaku zemlju Epl i Gugl će odobirati samo jednu koja ima podršku državnih organa.  MarketingNajnovije vesti