Srbija

U Trstu podržani novi filmski projekti Nikole Ljuce i Tee Lukač

Izvor: 
KomunikArt Pet, 28/01/2022 - 12:12


Nakon šest selekcionih krugova tokom prošle godine, inicijativa RE-ACT je odabrala osam filmskih projekata koji najviše obećavaju i podržala ih sa po 10.000 evra. Među odabranim su i projekti novih filmova Tee Lukač i Nikole Ljuce. Završni, sedmi krug inicijative RE-ACT održan je na Filmskom festivalu u Trstu, u okviru koprodukcione platforme When East Meets West.
 

RE-ACT je inicijativa koju je 2015. godine pokrenuo Hrvatski audiovizuelni centar, Audiovizuelni fond Furlanije-Julijske krajine, Slovenski filmski centar, a kojoj se 2019. pridružio i Filmski centar Srbije. Namenjen je filmskim stvaraocima i producentima koji žele da unaprede bliže veze sa Hrvatskom, Furlanijom-Julijskoj krajinom (Italija), Slovenijom i Srbijom, a čiji je cilj razvoj novih audiovizuelnih projekata i podsticanje međunarodnih koprodukcija. Na RE-ACT se ove godine prijavilo 45 projekata, a odabrano je osam – od toga dva iz Srbije.

Nikola Ljuca je nagrađen za projekat „Zvečarke“ (srpski producent: Biberche Productions). Ovaj film u nastajanju je u julu 2020.  godine podržan na konkursu Filmskog centra Srbije za Sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih igranih filmova. Scenario koji potpisuju Nikola Bošković, Staša Bajac i Nikola Ljuca je priča o dvoje bivših ljubavnika koji se sada nalaze na dve suprostavljene strane – ona u biznisu, a on u politici. Producentkinja filma je Nikolina Vučetic Zečević (Biberche Productions), a koproducenti Aleš Pavlin (Perfo Production, Slovenija), Damir Teresak (Maxima Film, Hrvatska), Ada Solomon (Carla Fotea Micro film, Rumunija) i Bojana Radulović (Code Blue, Crna Gora).

Tea Lukač je nagrađena za projekat „Jedna umiruća zvezda“ (srpski producent: Mali Budo d.o.o.) koji je u julu 2020. godine podržan na FCS-ovom konkursu za Sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih dokumentarnih filmova. Film u nastajanju „Jedna umiruća zvezda” u režiji Tee Lukač je jedinstvena filozofsko-filmska studija o naučno-fantastičnom (SF) žanru u domaćoj kinematografiji i njegovom smeštanju u kontekst socijalnih i političkih promena u SFRJ. Scenario za ovaj projekat su napisali Ivan Velisavljavić, Tea Lukač i Dimitrije Vojnov. Producent filma je Danilo Bećković (Mali Budo d.o.o.), a koproducenti Siniša Juričić (Nukleus Film, Hrvatska), Boštjan Virc (Studio Virc, Slovenija), Martiška Bozhilova (AGITPROP, Bugarska) i Aleks Trajkovski (Mašina Production, Severna Makedonija).

Među odabranim projektima su i dve manjinske sprske koprodukcije: „Biti u rodu s Džonom Malkovičem“ Luke Mavretića (srpski koproducent: E.T.M. Production) i „Device“ Dore Šustić (srpski koproducent: Sense Production).
MarketingNajnovije vesti