Zorana Mihajlović
Srbija

Udruženja traže smenu Zorane Mihajlović: Firma njenog ujaka istražuje nalazište litijuma

Izvor: 
021.rs/Beta Pon, 18/10/2021 - 20:38Udruženja građana Koalicija protiv korupcije u životnoj sredini, Pakt i Ne damo Jadar zatražila su danas da ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović hitno podnese ostavku.

Kao razlog navode to što je, kako su navela, firma njenog ujaka dobila dozvolu da istražuje prisustvo litijuma na teritoriji Valjeva.

Kako je navedeno u saopštenju tih udruženja, preduzeće Euro litijum Balkan koje poseduje istraživačku dozvolu za istraživanje prisustva litijuma na teriotoriji grada Valjeva, angažovalo je preduzeće "Zajača ing" čiji je vlasnik Milutin Bojić, rođeni ujak ministarke Mihailović.

"Na taj način je ozbiljno narušen integritet funkcija koje obavlja Zorana Mihailović, jer je upravo njeno ministarstvo izdalo kompaniji Euro litijum Rešenje o odobrenju istraživačkih radova, pa se i javnost s’ pravom pita da li je potom ta kompanija vratila na ovaj način kontra uslugu ministarki rudarstva", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da postoje i brojna svedočenja meštana doline Jadra da je ista firma izvodila istražna bušenja i za kompaniju Rio Tinto, ali se niko svojevremeno nije setio da zabeleži ove događaje, pa konkretnih dokaza, osim svedočenja meštana nema.

Kompanija ujaka Zorane Mihailović je od 2012. sarađivala, kako se navodi, i dobijala javne nabavke od Elektroprivrede Srbije i rudarskog basena Kolubara Lazarevac u ukupnoj vrednosti od oko 689.000 evra.

Udruženja u zajedničkom saopštenju ističu da planirana istraživanja u Valjevu, Jagodini, Gornjem Milanovcu, Požegi i Kragujevcu imaju za krajnji cilj iskopavanje litijuma, dok se hemijska prerada planira samo u Loznici.

"Aktuelna ministarka i potpredsednica Vlade Srbije (Mihajlović) duguje odgovore javnosti na pitanje koja je uloga nje i njenog ujaka u sveopštem 'napadu' na prirodna bogatstva i litijum u Srbiji jer u ozbiljnim pravnim državama kompromitacija integriteta funkcionera, neminovno bi vodila ka ostavci, a tužilaštvo treba da utvrdi da li u takvim slučajevima ima i elemenata prikrivene korupcije", navodi se u saopštenju.

Euro Lithium Balkan: Biramo partnere na tenderima

Kompanija "Euro Lithium Balkan" saopštila je da je "njena poslovna politika u skladu sa evropskim i svetskim intencijama u oblasti tržišne ekonomije i da u skladu sa tim bira kompanije sa kojima sarađuje na tenderima u skladu sa poslovnom politikom i važećim propisima i zakonima Srbije".

"Euro Lithium Balkan" je poručio da "za svaki od vidova istraživanja angažuje izvođače prema kriterijumima koji su interni i nijedno ministarstvo nije, niti može da utiče na te procese".  

"Zahtev za ponude kompanijama koje izvode istražno bušenje, a to je deo celokupnog istražnog procesa, uputili smo 22. februara ove godine. Poziv je upućen kompanijama: Geoing group, Zajača Ing, Geomag, Reflex Drilling. Na ovom tenderu posao su dobili Geomag, sa najviše iskustva i Zajača ing, koja je ponudila najnižu cenu i posluje četvrt veka", navedeno je u saopštenju kompanije.  

Poručeno je da je politika kompanije, koja u Srbiji posluje od maja 2015. godine, da u izboru kompanija sa kojima sarađuje osnovni kriterijum bude portfolio firme, iskustvo u oblasti u kojoj posluje, kao i finansijska ponuda.  

Ovim povodom oglasila se i ministarka Mihajlović koja je izjavila da ministarstvo koje vodi nije izdalo nijedno odobrenje za geološka istraživanja preduzeću "Euro Lithium Balkan" iz Valjeva, već je naprotiv ukinulo tri od ukupno pet odobrenja koja su izdata ovom preduzeću u periodu od 2016. do 2019. godine.

 
MarketingNajnovije vesti