Foto: pixabay
Srbija

Udruženje banaka: Ističe drugi moratorijum, klijenti biraju dalji način otplate kredita

Izvor: 
Beta Sub, 26/09/2020 - 09:02Banke u Srbiji će posle isteka drugog zastoja u otplati kredita klijentima koji su prihvatili moratorijum dostaviti novi plan otplate, putem pošte ili mejlom, saopštilo je Udruženje banaka Srbije.
Moratorijum u otplati bankaraskih pozajmica ističe u sredu, 30. septembra, a klijenti će kad dobiju dalji plan otplate, imati rok od sedam dana da se izjasne.
 
UBS je savetovalo klijentima da s pažnjom pročitaju dopis svoje banke i odaberu opciju koja im najviše odgovara.
 
"Prva mogućnost je da prihvate plan otplate koji ponudi banka, u kome je rok otplate produžen za dužinu trajanja moratorijuma, a kamate iz moratorijuma raspoređene na preostalo vreme otplate kredita. Druga mogućnost, ako im to finansijska situacija dozvoljava, jeste da ođednom plate zaostale rate sa kamatom i nastave otplatu prema dosadašnjem planu, a treća da plate samo kamatu, a da rok otplate kredita produže za broj rata za koje je važio moratorijum", rekao je generalni sekretar UBS Vladimir Vasić.
 
Drugi moratorijum u otplati kredita prihvatilo je 82 odsto zaduženih građana i 69 odsto preduzeća. Ukupna vrednost zaustavljenih obaveza iznosi skoro milijardu evra. Od izbijanja krize zbog pandemije virusa korona banke su se na različite načine uključile da omoguće stanovništvu i preduzećima da lakše savladaju posledice, istaklo je UBS.
 
Prvi moratorijum proglašen je u martu i bio je vredan oko dve milijarde evra, drugi krajem jula, dok je garantna šema za kreditiranje preduzeća bila u vrednosti oko dve milijarde evra.MarketingNajnovije vesti