Žena za kompjuterom Foto: pixnio
Srbija

Udruženje radnika na internetu odbilo novi predlog Vlade: Ne mešajte nas sa udruženjem povezanim sa SNS

Izvor: 
021 Čet, 01/04/2021 - 20:25Udruženje radnika na internetu saopštilo je da im je Vlada Srbije danas dostavila novi predlog za oporezivanje radnika na internetu za protekli period i za ubuduće, koji se "gotovo nimalo" ne razlikuje od prethodnog predloga, te je Udruženje i današnji predlog odbilo.

"Vladi Srbije poručujemo da se životima desetine hiljada radnika na internetu ne odlučuje kao na pijaci i da i dalje čvrsto stojimo iza svojih zahteva", ističe se u saopštenju.
 
Udruženje radnika na internetu javno se ogradilo od Udruženja frilensera i preduzetnika Srbije (UFSP), koje je sastanku sa Vladom Srbije prisustvovalo u zasebnom terminu i prihvatilo predlog koji Udruženje radnika na internetu naziva "neznatno izmenjenim dužničkim ropstvom" i pozvalo svoje članstvo da izađe iz UFSP.
 
U saopštenju se dodaje da je UFPS 31. marta poslao svoj predlog Vladi Srbije posle održanog zasebnog sastanka i da se prema njihovom saopštenju vidi da su sa Vladom radili na predlogu koji je danas ponuđen Udruženju radnika na internetu.
 
"Kako nezvanično saznajemo, advokat UFPS koji je išao na pregovore sa Vladom ima veze sa Srpskom naprednom strankom, odnosno sa šefom kabineta Ane Brnabić", navodi se u saopštenju Udruženja radnika na internetu i dodaje da je UFSP posle sastanka izbegavao da razgovara i sa sopstvenim članstvom i obavesti ih o tome šta se desilo u razgovorima u Vladi. 
 
Novim predlogom za uređenje poreskih obaveza frilensera koji je Vlada Srbije uradila nakon ponovljenih konsultacija sa Udruženjem frilensera i preduzetnika Srbije (UFPS) i Udruženjem radnika na internetu, uveo bi se neoporezivi iznos od 384.000 dinara godišnje, za ceo obuhvaćeni period. To, kako se objašnjava u predlogu, znači da svi oni koji su zarađivali manje od oko 673.000 dinara godišnje ne bi imali nikakvih obaveza za protekli period.
 
 
Vlada Srbije na današnjoj sednici usvojila je, kroz izmene zakonskih propisa, predlog za novi način oporezivanja frilensera. Da bi predlog zakona zaživeo mora da prođe i skupštinsku proceduru. Suština je da će frilenserima neoporezivi iznos prihoda biti jednak mesečnom minimalcu od 32.000 dinara. To, na godišnjem nivou iznosi 384.000 dinara.
 MarketingNajnovije vesti