Foto: pexels
Srbija

Udruženje za istinu o bebama tvrdi da je dokazalo prvi slučaj otmice bebe

Izvor: 
N1/Beta Čet, 30/09/2021 - 17:35


Predstavnici Udruženja za istinu i pravdu o bebama saopštili su da su rešili prvi slučaj u aferi otetih beba, odnosno da su rezultati DNK analize pokazali da žena, koja je sumnjala da joj je beba oteta u porodilištu, majka Mlađana Radivojevića, koji je odrastao u drugoj porodici.

Mlađan Radivojević (40), koji je rođen 3. marta 1981. godine u Opštoj bolnici u Kruševcu, rekao je novinarima ispred kruševačkog Osnovnog tužilaštva da je u potragu krenuo pre više od tri godine i da se, nakon što je naišao na otpor u institucijama, obratio tom udruženju.

„U ovom periodu smo obišli sve institucije, nema gde nismo bili. Video sam se juče sa majkom, sve je dobro prošlo“, rekao je Radivojević koji se pre dva dana upoznao i sa rođenom sestrom, sa kojom se danas pojavio pred novinarima.

Predsednik Udruženja za istinu i pravdu o bebama Radiša Pavlović objasnio je da se Udruženju ranije obratila žena koja je tvrdila da je 3. marta 1981. u kruševačkoj bolnici rodila zdravo muško dete, te da su posle nekoliko dana rekli da ide kući jer joj je dete mrtvo, ali da nije imala nikakva dokumenta.

„Predložili smo joj jedinu mogući metodu, to je DNK analiza. Pristala je i evo danas su stigli konačni rezultati. Rezultate analize sam poslao Oliveru Stojkoviću, našem naučniku iz Institita za sudsku medicinu, on mi je potvrdio da je, na osnovu dostavljenih DNK profila, reč o prvom stepenu sredodstva, roditelj i dete, imamo rešen prvi slučaj“, tvrdi Pavlović.

On je rekao da je majka veoma uzrujana, te da trenutno ne želi da se pojavi u medijima.

Pavlović, koji je i član Vladine komisije za ispitivanje postupanja državnih organa u rasvetljavanju prijavljenih slučajeva nestale dece, nadležnima je poručio da će Udruženje tražiti da se formira posebno tužilaštvo ; za bebe, jer „ne da nismo imali saradnju nadležnih instutucija već smo nailazili na njihovu punu opstrukciju“.

„Tri tužilaštva i pet policijskih uprava su radili na ovom slučaju, a rešili smo ga mi iz Udruženja. Država je pre dve godine najavila formiranje DNK baze koja bi mnogo pomogla rodteljima, ali ni to nisu hteli da urade“, kazao je on i dodao da poslednjih dana dobija „monstruozne pretnje“ ali da na njih ne obraća pažnju te da slučaj Mlađana Radivojevića svim roditeljima otvara vrata.

Podsetimo da su Mlađan Radivojević iz Aleksinca i Radiša Pavlović, predsednik pomenutog Udruženja, krajem 2019. godine podneli kruševačkom Osnovnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv više lica iz tog grada i Aleksinca, a tada su naveli da sumnjaju da je Radivojević na rodjenju otet od majke kako bi kasnije bio dat na usvajanje.

 
MarketingNajnovije vesti