Foto: pixabay
Srbija

Udžbenik samo u PDF formatu nije moguće odobriti, udžbenici za osnovnu školu u štampanom obliku

Izvor: 
FoNet Ned, 28/02/2021 - 18:05Tekst udžbenika za osnovnu školu predat samo u PDF formatu nije moguće odobriti, jer PDF format u postupku odobravanja služi samo kao dodatak komisiji koja ocenjuje rukopise udžbenika, rečeno je FoNetu u Zavodu za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja.

Kako podsećaju u Zavodu, planom udžbenika je predviđeno da udžbenici za osnovnu školu budu u štampanom obliku.

Izdavači su, u skladu sa Zakonom o udžbenicima, dužni da prilikom podnošenja zahteva za odobravanje udžbenika Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dostave pet primeraka grafički, likovno i tehnički oblikovanog udžbenika u štampanoj i elektronskoj formi.

Dakle, rukopis predat samo u PDF formatu nije moguće odobriti, jer PDF format u postupku odobravanja služi samo kao dodatak komisiji koja ocenjuje rukopise udžbenika, preciziraju u Zavodu.

Na pitanje da li rukopis u PDF formatu može da se odobri kao elektronski udžbenik, ukoliko ne zadrži nikakve elektronske dodatke, u Zavodu odgovaraju da rukopis u PDF formatu nije moguće odobriti kao elektronski udžbenik.

"Standardima kvaliteta udžbenika u elektronskom obliku i nastavnih sredstava“ propisano je, i to standardom 5, pokazateljem 4, da udžbenik mora biti interaktivan", objašnjavaju u Zavodu i konstatuju da "udžbenik u PDF formatu ne sadrži nikakvu interaktivnost".

Upitani da li rukopis koji je predat na odobravanje kao štampani udžbenik, može u nastavi da se koristi samo u PDF formatu, u Zavodu napominju da "udžbenik koji je predat na odobravanje u štampanoj formi, ukoliko je odobren, uvrštava se u Katalog udžbenika i može da se koristi u nastavi samo u formi za koju je dobio odobrenje".

Da bi udžbenik mogao da se koristi samostalno kao digitalni, on mora da prođe novu, posebnu proceduru odobravanja u skladu sa "Standardima kvaliteta udžbenika u elektronskom obliku i nastavnih sredstava", ističu u Zavodu za unapređenje obrazovanja i vaspitanja.

 
MarketingNajnovije vesti