Srbija

Uhapšen načelnik novosadske policije Slobodan Malešić, u toku saslušanje

Izvor: 
RTV/Tanjug Uto, 05/04/2022 - 17:14U Tužilaštvu za organizovani kriminal u toku su saslušanja načelnika novosadske policije generala Slobodana Malešića, kao i još dvojice policijskih službenika i jednog preduzetnika koji su uhapšeni prošle noći pod sumnjom za trgovinu uticajem i zloupotrebu službenog položaja.

Pored njega uhapšene su još tri osobe, rečeno je Tanjugu u Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Malešić se sumnjiči za krivično delo trgovina uticajem.

Uhapšeni i policijski službenik u Prijepolju Ljubomir Stanišić, službenik Uprave kriminalističke policije Dragan Kovačević i preduzetnik Dženan Kujović

Pored Malešića, uhapšen je policijski službenik u Prijepolju Ljubomir Stanišić, službenik Uprave kriminalističke policije Dragan Kovačević, kao i privatni preduzetnik Dženan Kujović, koji je i vlasnik više privrednih društava iz Prijepolja.

Njima se na teret stavlja udruživanje radi vršenja krivičnih dela, krivično delo trgovina uticajem i krivično delo zloupotreba službenog položaja od 2018. do danas, saopštilo je tužilaštvo za organizovani kriminal.

Malešić se tereti da je organizator ove organizovane kriminalne grupe i da je koristeći svoj službeni i društveni položaj posredovao da se ne izvrše službene radnje koje bi se morale izvršiti.

Malešić je od Kujovića primao korist kako bi ostalim osumnjičenim policijskim službenicima, kao pripadnicima organizovane kriminalne grupe koji su postupali po njegovim nalozima, usmeno izdavao naloge da u okviru svojih službenih policijskih ovlašćenja ne izvršavaju službene radnje koje bi morali izvršavati, a koje se odnose na otkrivanje i prikupljanje dokaza radi podnošenja krivične prijave protiv osumnjičenog Kujovića i odgovornih lica u njegovim privrednim društvima zbog nezakonitog poslovanja.

Cilj im je bio sticanje finansijske koristi sebi i pripadnicima ove organizovane kriminalne grupe.

Stanišić i Kovačević su imali zadatak da pružaju zaštitu Kujoviću i članovima njegove porodice od krivičnog gonjenja i pružaju savete o postupanju pred nadležnim organima po podnetim krivičnim prijavama.

Tužilaštvo dodaje da je Stanišić pomagao Kujovićevom rođaku, a preko Kujovića, da izbegne pritvor za krivično delo nasilje u porodici.

Takođe, Malešić je uticao na policijske službenike da napuste mesto saobraćajne nezgode u kojoj je učestvovalo vozilo MUP u kome se prevozio osumnjičeni Malešić, a između ostalog i da se ukloni napomena iz jedinstvenog informacionog sistema MUP-a koja se odnosi na obaveznu kontrolu osumnjičenog Kujovića i njegovog vozila.

Osumnjičeni Stanišić i Malešić primili su korist i to: Malešić u novcu i materijalim dobrima za izgradnju i opremanje splava na reci Savi, opremanje stambenih objekata, uređenje porodičnog imanja kao i novac na ime navodne stipendije u korist njegovog sina, a osumnjičeni Stanišić za uređenje stana, navodi tužilaštvo.

Malešić na čelu novosadske policije od avgusta 2020.

Malešić je za načelnika postavljen 21. avgusta 2020. godine.

Rođen je 29. jula 1976. godine u Prijepolju, a na Policijskoj akademiji u Beogradu diplomirao je 1999. godine. Radni odnos u MUP Srbije zasnovao je 1995, a u Upravi saobraćajne policije je proveo osam godina, gde je dogurao do zamenika načelnika Uprave saobraćajne policije.

Kad je 2014. godine imenovan direktor policije Vladimir Rebić, Malešić je postavljen za načelnika Uprave saobraćajne policije, a onda je marta 2016. postavljen za načelnika u PU Kragujevac gde se zadržao do polovine septembra te godine, kad je postavljen za Rebićevog pomoćnika.

U junu 2019. godine Malešić je unapređen u čin generala policije.

 
MarketingNajnovije vesti