Foto: pixabay
Srbija

Ujedinjeni protiv kovida traže hitan sastanak sa ministrom zdravlja

Izvor: 
Beta Pon, 21/09/2020 - 14:39

Izvršni odbor Udruženja građana "Ujedinjeni protiv kovida" (UPK), čiji su članovi pre svega lekari i zdravstveni radnici, potpisnici istoimene peticije, zatražio je od ministra zdravlja Zlatibora Lončara da organizuje hitan sastanak na kom bi se "ispregovarao način daljih međusobnih odnosa, koji moraju biti u interesu sistema javnog zdravlja i svih građana Srbije".
U pismu koje je dostavljeno i medijima UPK traži od Ministarstva zdravlja da uputi apel "direktorima svih zdravstvenih ustanova da pod hitno prekinu sa kršenjem prava lekara", kao i da obaveza svakog direktora u zdravstvenim ustanovama treba da bude da ostavi u radnom odnosu i na odgovarajućim poslovima sve mlade lekare koji su zaposleni tokom vanrednog stanja, koji su "izneli izuzetno veliki teret u prethodnom delu epidemije".
 
UPK je u pismu zatražio i "hitnu smenu v.d. direktora Opšte bolnice Novi Pazar navodeći da je ta ustanova, "posmatrajući samo činjenice, jedna od najlošijih u celom svetu", kao i da "postoji visok stepen sumnje da je trenutnom stanju u ovoj zdravstvenoj ustanovi najviše doprinela organizacija rada same bolnice".
 
Od ministra zdravlja je zatražena i hitna smena v.d. direktora KBC Zvezdara, navodeći da je u tom bolničkom centru "zabeležen neverovatno veliki broj otkaza lekara, koji odlaze jer ne žele da sarađuju sa kolegom koji je trenutno na čelu ove ustanove".
 
Kako se navodi u otvorenom pismu, čitavo osnivanje "Udruženi protiv kovida" imalo je svoj uzrok u problemima sa "takozvanim Kriznim štabom", čija se odgovornost zahteva.
 
"Interesantno, Krizni štab se kao institucija uopšte i ne pominje u zakonskim propisima. Problemi sa takozvanim Kriznim štabom su, ipak, pre svega zbog medicinskih pitanja. Na primer, jedan od članova Kriznog štaba je javno izjavio da prisustvo oko 20.000 navijača na jednoj fudbalskoj utakmici nije rizično po širenje epidemije. Samo nekoliko dana nakon toga, jedan drugi član Kriznog štaba je za drugu fudbalsku utakmicu izjavio da je prisustvo nešto manje od 10.000 ljudi izuzetno visok epidemiološki rizik. Svedoci smo činjenice da su čak dva člana Kriznog štaba javno izjavila da oni i ne znaju brojeve zaraženih i umrlih", navodi UPK.
 
Lekari potpisnici peticije protiv vladinog Kriznog štaba traže u otvorenom pismu od resornog Ministarstva da navode iz ovog dopisa shvati kao "izuzetno ozbiljne i veoma važne", kao i da je bitno prihvatiti činjenicu da je doprinos svih lekara, pa i onih mnogobrojnih koji su potpisnici inicijative UPK u borbi protiv epidemije virusa korona "nemerljiv".
 
Inicijativu "Ujedinjeni protiv kovida" u julu je potpisalo najpre 350 lekara, nezadovoljnih načinom na koji država reaguje na epidemiju virusa korona ali i tretmanom zdravstvenih radnika, a broj potpisnika se u danima koji su usledili povećao na skoro 3.000, uprkos pritiscima vlasti na pojedine lekare da povuku svoje potpise.
 
Početkom septembra je osnovano Udruženje građana "Ujedinjeni protiv kovida", čiji su članovi pre svega potpisnici peticije, koje je najavilo da će biti pre svega strukovno udruženje, koje će kroz angažovanje samih lekara koji su deo sistema pokušati da taj sistem učini boljim. MarketingNajnovije vesti