Čekić, knjige, pravda

Foto: Pixabay
Srbija

Ukinuta oslobađajuća presuda predsedniku suda u Šapcu koji je pomogao Pančevcu da izbegne izdržavanje kazne zatvora

Izvor: 
RTS/Tanjug Čet, 24/03/2022 - 18:13Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je prvostepenu presudu kojom je bivši predsednik Višeg suda u Šapcu Gojko Lazarev bio oslobođen od optužbi za zloupotrebu službenog položaja, dok je bivši predsednik Osnovnog suda u Loznici Dragan Cvetinović, zbog podstrekavanja na ovo krivično delo, bio osuđen na 16 meseci zatvora.

Apelacioni sud je naložio da im se suđenje ponovi pred Posebnim odeljenjem Višeg suda u Beogradu (Specijalni sud) kao i sudiji lozničkog suda Oliveri Lazarević i Dušanu Dozetu iz Pančeva, koji su takođe bili oslobođeni od optužbi.

Suđenje će biti ponavljeno i Draganu Radivojeviću iz Loznice, koji je bio osuđen na sedam meseci zatvora zbog produženog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja.

Prema stavu Apelacionog suda, osnovano se prvostepena presuda pobija zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka, s obzirom da je izreka prvostepene presude nerazumljiva, te protivrečna razlozima presude, a o svim odlučnim činjenicama u obrazloženju nisu dati dovoljni, jasni i argumentovani razlozi, navodi se u presudi u koju je Tanjug imao uvid.

Tužilaštvo tereti Lazareva da je kao predsednik Višeg suda u Šapcu omogućio usvajanje vanrednog pravnog leka - zahteva za ponavljanje krivičnog postupka iako za to nije bilo osnova.

Na taj način je omogućio da Dozet izbegne izdržavanje kazne zatvora od sedam meseci, na koju je osuđen pravnosnažnom presudom Višeg suda Šapcu 2014. godine.

Na izvršenje navedenog krivičnog dela Lazareva su, kako se sumnja, podstrekavali Cvetinović, Radivojević i Dozet, a u izvršenju dela mu je pomogla Lazarevićeva.

Takođe, kako je saopštilo tužilaštvo nakon podizanja optužnice, Lazarev i Cvetinović se terete da su kao predsednici sudova neosnovano usvajali zahteve za odlaganje kazne zatvora osuđenim licima i time im omogućili da po nekoliko godina odlažu odlazak u zatvor, kako bi izvršenje kazne zastarelo.

 
MarketingNajnovije vesti