kompjuter Foto: pixabay
Srbija

UN: Srbija među 10 zemalja sveta koje su najviše napredovale u digitalizaciji eUprave

Izvor: 
RTS Sub, 01/10/2022 - 12:49Srbija je među deset zemalja sveta koje su najviše napredovale u digitalizaciji javne uprave, ispred čak 16 EU zemalja po razvoju onlajn usluga, navodi se u Izveštaju Ujedinjenih nacija. Indeks razvoja elektronske uprave Srbije ocenjen je najvišom ocenom, kao "veoma visok".

U ovogodišnjem izdanju jedinstvenog globalnog izveštaja Ujedinjenih nacija "United Nations eGovernment Development Survey 2022", koji sadrži pregled stanja i uporedno prati razvoj elektronske uprave u 193 države članice Ujedinjenih nacija, Srbija se prvi put našla u grupi zemalja sa najvišim indeksom razvoja elektronske uprave na svetu.

Indeks razvoja elektronske uprave Srbije ocenjen je najvišom ocenom, kao "veoma visok". Pozicija Srbije je unapređena za 18 mesta u odnosu na izveštaj iz 2020. godine, što je osmi najveći skok na rang listi.

Prema vrednosti indeksa, eUprava Srbije je danas na 40. mestu u svetu i najbolja u regionu. U odnosu na prošli izveštaj, Srbija je napredovala toliko da je sada ispred pojedinih država članica Evropske unije - Hrvatske, Mađarske, Bugarske, Rumunije, Češke, Slovačke, navodi se u izveštaju.

Inače EGDI - indeks razvoja eUprave je kompozitni indeks zasnovan na tri zasebna bazna indeksa koja mere razvoj onlajn usluga (OSI), ljudske kapacitete (HCI) i telekomunikacionu infrastrukturu (TII).

Vrednost ovih indeksa može da bude "veoma visok", "visok", "srednji" ili "nizak". I kompozitni i svi bazni indeksi Srbije su ocenjeni ocenom "veoma visok".

Po vrednosti indeksa onlajn usluga Srbija se našla na 26. mestu u svetu, i to ispred visoko razvijenih zemalja kao što su Kanada, Švajcarska, Norveška i čak ispred 16 zemalja članica Evropske unije - između kojih i Nemačka, Belgija, Irska, Poljska, Portugal, Hrvatska, Grčka.

Indeks eParticipacije pozicionira našu zemlju na 15. mesto na svetu, a samo tri članice Evropske unije, i to Danska, Finska i Estonija imaju participativniju onlajn interakciju države i građana.
MarketingNajnovije vesti