policija, pozornici Foto: MUP Srbije
Srbija

Uniforma i oprema su iste, kako da saznate ko je pozornik u vašem kraju

Izvor: 
013info Sre, 12/01/2022 - 15:57Pozornici su sredinom prošlog veka bili svakodnevica. Međutim, krajem šezdesetih godina nestaju sa ulica. A od tada do danas i način života se umnogome promenio. Pukovnik policije Vladimir Stojanov rekao je za RTS da je koncept rada policije u zajednici novi preventivni model rada na unapređenju komunikacije policije sa građanima.

Na ulicama Beograda od 1. januara o bezbednosti brine još 170 novih pozornika, koji su krajem prošle godine završili obuku u Centru za policijsku obuku u Sremskoj Kamenici.

Kako je tada rečeno, zadatak "policajaca u zajednici" jeste borba protiv uličnog kriminala. Šta to u praksi znači, koje su njihove dužnosti i ovlašćenja, kome treba da pomognu i ima li ih dovoljno?

Pukovnik policije Vladimir Stojanov rekao je za RTS da je koncept rada policije u zajednici novi preventivni model rada na unapređenju komunikacije policije sa građanima, osnovna uloga tih policajaca da uspostave i unaprede komunikaciju sa građanima.

"Duboko smo ubeđeni da su građani najpozvaniji da ukažu na bezbednosne probleme, zbog toga će policajci za rad u zajednici razgovarati sa građanima šta smatraju da je najvažnije za njihovu bezbednost u kraju u kome žive, pokušaće i njih i šire institucije, zainteresovane društvene subjekte da uključe u rešavanje tih problema", rekao je Stojanov.

Pozornika je nekada bilo u svakom kvartu, poznavali su sve stanare jedne zgrade.

"Iz bezbednosnih potreba građana krenuli smo u drugom pravcu, ideja je okrenuta - nije cilj da čekamo da građani priđu i da razgovaraju sa policajcem, već je ideja da policajac ide od mesne zajednice do mesne zajednice, od građnina do građanina i razgovara sa njima i identifikuje probleme", kaže on.

Na terenu 790 pozornika

Stojanov je izneo podatak da je sada 790 je pozornika na terenu.

Pozvao je građane da se obrate policajcima za rad u zajednici za bilo koji problem koji imaju.

"Policija neće ostati nema na probleme koji nisu u nadležnosti MUP-a, a vezani su za bezbednost. Pozivam građane da se obrate policajcima i ukažu na komunalne probleme, obavestićemo nadležne institucije da rešimo problem. Ideja koncepta je da reagujemo u ranoj fazi pojave problema, neki problem može da se razvija tako i da bude trenutno komunalne prirode ali da se kasnije razvija u ozbiljan bezbednosni problem", rekao je Stojanov.

Prema njegovim rečima, cilj je da se reaguje u ranoj fazi rešavanja i da se problem spreči.

Kako da prepoznamo pozornika

Stojanov kaže da on nosi opremu kakvu imaju i ostali policajci.

"Uniforma je ista, oni će biti tu među vama, ostvariće kontakt sa vama, možete se obratiti najbližoj policijskoj stanici, da se raspitate ko je policajac za rad u vašoj zajednici, pozivam građane da u slučaju ugrožavanja bezbednosti života, tela i imovine zovu broj 192", kaže Stojanov.

Obuka pozornika

Policajci za rad u zajednici prolaze obuku od devet meseci, plus šest meseci praktičnog staža.

Kako kaže pukovnik policije, oni u većoj meri savladavaju znanja, stavove i veštine iz oblasti preventivnog i problemski orijentisanog rada – dobar deo obuke je zasnovan na sticanju veština komunikacije.

Plan za 2022.

Najavljeno je da će svi veći gradovi imati pozornike.

"U skladu sa kadrovskim planom MUP-a, u martu 2021. raspisan je konkrus za još 400 policajaca za rad u zajednici, pa ćemo početkom sledeće godine imati na ulicama još 400 novih policajaca", kaže Stojanov.

Policajci pozornici su prva adresa za probleme sa kojima se građani svakodnevno suočavaju.

 
MarketingNajnovije vesti