Udruženje novinara Srbije
Srbija

UNS traži da REM reaguje na diskriminaciju Marinike Tepić po nacionalnoj osnovi

Izvor: 
Beta Uto, 30/11/2021 - 21:22Udruženje novinara Srbije (UNS) osudilo je propagiranje diskriminacije u medijima i govor mržnje, kao što je to bio slučaj u programu TV Pink kada je gost Dragoslav Bokan na nacionalnoj osnovi vređao potpredsednicu Stranke slobode i pravde Mariniku Tepić i rumunsku manjinu u Srbiji.

UNS je u saopštenju apelovao na novinare i urednike medija, posebno kolege iz elektronskih medija sa nacionalnom pokrivenošću, da pravovremeno reaguju na propagiranje mržnje i diskriminaciju i nedvosmisleno je osude.

Udruženje je podsetilo na odredbu Кodeksa novinara Srbije koja ukazuju da novinar mora biti svestan opasnosti od diskriminacije koju mogu da šire mediji i da mora učiniti sve da izbegne diskriminaciju zasnovanu na rasi, polu, starosti, seksualnom opredeljenju, jeziku, veri, političkom i drugom mišljenju, nacionalnom ili društvenom poreklu.

UNS je zatražio da Regulatorno telo za elektronske medije (REM) reaguje na taj i svaki drugi slučaj govora mržnje i diskriminacije u elektronskim medijima.

 

 
MarketingNajnovije vesti