Udruženje novinara Srbije
Srbija

UNS: Za pet dana protesta u Novom Sadu, Beogradu i Nišu napadnuto 28 novinara

Izvor: 
021.rs Sre, 15/07/2020 - 11:04Udruženje novinara Srbije saopštilo je da je za pet dana protesta u Novom Sadu, Beogradu i Nišu napadnuto i ometano u radu 28 novinara, snimatelja i fotoreportera koji su izveštavali sa demonstracija.
 
Njih 14 je zadobilo povrede od kojih je šest zahtevalo hitnu lekarsku pomoć.
 
Povređeni novinari, snimatelji i fotoreporteri napadnuti su od policije, demonstranata koji su bacali kamenice i druge čvrste predmete, ali i udarcima u glavu i telo čvrstim predmetima iz neposredne blizine.
 
U dogovoru sa napadnutim kolegama i njihovim urednicima, u skladu sa Sporazumom o saradnji i merama za podizanje nivoa bezbednosti novinara, UNS je prijavio policiji tri slučaja.
 
Povređeni novinari, fotoreporteri i snimatelji, kojima je lekarska pomoć pružena u urgentnim centrima, njih šestoro, dalo je izjave policiji i u jednom slučaju forenzičarima u ustanovama hitne pomoći.
 
Prema podacima UNS-a još troje medijskih radnika prijavilo je policiji ili je u postupku podnošenja prijave napada na njih, dok je najveći broj slučajeva, iako pobrojan u saopštenjima UNS-a i drugih novinarskih i medijskih organizacija, ostao zvanično neprijavljen.
 
UNS će, kao član Stalne radne grupe za bezbednost novinara, u kojoj su uz novinarska i medijska udruženja i predstavnici policije i tužilaštva, insistirati da se evidentirani napadi istraže i odgovorni kazne.MarketingNajnovije vesti