Žarko Rakić printscreen
Srbija

UNS: Žarko Rakić predsednik Programskog saveta RTS, Vladimir Palikuća zamenik

Izvor: 
Beta Sre, 27/07/2022 - 19:00Doskorašnji vršilac dužnosti glavnog i odgovornog urednika Politike Žarko Rakić potvrdio je Udruženju novinara Srbije (UNS) da je predsednik Programskog saveta Radio-televizije Srbije (RTS) dok je njegov zamenik novinar te kuće Vladimir Palikuća.

Kako je navedno, na to mesto je izabran na prvoj sednici Progamskog saveta, 1. jula u Novom Sadu, a o planovima novoizabranog Saveta raspravljaće se na sledećoj sednici u septembru.

Članovi programskog saveta izabrani u junu ove godine su direktorka niške TV Zona plus Sladjana Ostojić, reditelj Srdjan Arsenijević, kulturolog Dragan Nikodijević, Ivana Milovanović, novinarka i arheolog Gordana Raković Rudović, novinari Jakša Šćekić, Vesna Bjelić i Zoran Ostojić, operski pevač Oliver Njago, kompozitor Miroljub Randjelović Rasinski, Ivan M. Petrović, Marija Nikšić i Jelena Vlku.

Programski savet stara se o interesu slušalaca i gledalaca u pogledu programskog sadržaja, razmatra ostvarivanje programske koncepcije i kvaliteta programskog sadržaja javnog medijskog servisa, prati sprovodjenje programskih načela i obaveza utvrdjenih zakonom i u vezi sa tim obaveštava, daje preporuke i predloge generalnom direktoru i Upravnom odboru RTS.

Najmanje jednom godišnje organizuje javnu raspravu o programskom sadržaju javnog medijskog servisa.

Programski savet ima 15 članova koje bira Upravni odbor RTS iz reda stručnjaka u oblasti medija i medijskih poslenika, naučnika, stvaralaca u oblasti kulture i predstavnika udruženja čiji je cilj zaštita ljudskih prava i demokratije, a na predlog Odbora za kulturu i informisanje Narodne skupštine Republike Srbije.

Članovi Programskog saveta ne mogu biti nosioci javnih i političkih funkcija. Mandat članova ovog tela je četiri godine i oni ne mogu biti ponovo izabrani.

 
MarketingNajnovije vesti