Foto: pixabay
Srbija

UOPS: Nužno je formirati krizni štab sastavljen od nekompromitovanih stručnjaka

Izvor: 
FoNet Sre, 18/11/2020 - 14:22Da bi stručni timovi za borbu protiv pandemije vratili poljuljano poverenje građana, nužno je ispuniti zahtev zdravstvenih radnika u organizaciji Ujedinjeni protiv kovida da se formira novi krizni štab, saopštila je Udružena opozicija Srbije (UOPS).

U tom timu ne smeju da budu ljudi koji su se kompromitovali nestručnošću i stranačkom pristrasnošću, poručio je UOPS i predložio da se nivo aktivnosti privrede, državnih institucija i rekreativnih aktivnosti prilagodi rekordnom broju obolelih.

To prema, predlogu UOPS, podrazumeva "supstituciju svih aktivnosti koje nisu nužne", a koje omogućavaju rad u vanrednim okolnostima, i preciznu evidenciju obolelih u radnim kolektivima.

Pored toga, UOPS predlaže da se prihvate zahtevi prosvetnih radnika i da se pređe na onlajn nastavu, a da se ostavi mogućnost da deca do četvrtog razreda, čija oba roditelji rade, pohađaju nastavu u manjim grupama.

Dečji vrtići, smatra UOPS, trebalo bi da rade po istom principu.

Prema predlogu UOPS, zaposleni u svim državnim institucijama trebalo bi da rade smenski i da ustanove u kojima borave starije i nemoćne osobe budu pod posebnom zaštitom i da se zabrani ulaz nezaposlenima u njih.

Svim službenicima koji rade sa građanima, istakao je UOPS, potrebno je obezbediti zaštitu.

Ujedinjena opozicija Srbije pozvala je građane da zaštite svoje okruženje i članove svojih porodica tako što će dosledno preduzimati mere zaštite.

"Bilo kakvo ograničenje kretanja ne sme da se zloupotrebljava politički ili na drugi način", zaključio je UOPS.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.
MarketingNajnovije vesti