Foto: Pixabay
Srbija

Uprkos upozorenjima i kaznama, skoro 90 odsto roditelja nepravilno prevozi decu u kolima

Izvor: 
RTS Ned, 12/12/2021 - 10:33Na našim putevima deca najviše stradaju kao putnici u vozilima. Jedan od najčešćih razloga je nekorišćenje, odnosno nepravilno korišćenje auto-sedišta i druge opreme za prevoz dece u vozilu. Uprkos upozorenjima i kaznama, kod nas, tek za svako treće dete do 12 godina, koristi se sigurnosna oprema i auto-sedište.

U rukama i na prednjem sedištu, umesto da su vezani na svom mestu. Podaci sa terena pokazuju da se skoro 90 odsto dece nepravilno prevozi, piše RTS.

"Roditelji moraju da shvate da svako vezivanje deteta u dečijem sedištu jeste jedna lekcija i jeste jedan primer da im pokažu kako se poštuju saobraćajna pravila. U slučaju sudara naša tela se ponašaju kao krpene lutke u slučaju čeonog sudara i prevrtanja dete koje nije u sedištu vezano na pravilan način će stradati", ističe Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Pravilno je da između deteta i kaiša ima prostora za jedan prst. Pre vožnje proverite da li je sedište dobro pričvršćeno, a prilikom kupovine da li je po standardima. Najskuplje ne mora da znači da je i najbezbednije.

"U najvećem broju prodavnica se nalaze sedišta koja su homologovana, na svakom sedištu postoji jedna narandžasta nalepnica ili etiketa na kojoj su navedene dve direktive Evropske unije i na kojoj je navedeno za koji uzrast može da se koristi", kaže Duško Pešić, v.d. direktora Agencije za bezbednost saobraćaja.

Sada se u sedištu prevozi dvostruko više dece nego pre osam godina. Na to su uticale opštine i Agencija za bezbednost saobraćaja poklanjajući sedišta, ali i policija - ne samo kaznama već i obukama.

"U 11 meseci ove godine 1.200 vozača je sankcionisano zbog nepropisnog prevoza dece u vozilima. Od tog broja 120 vozača je sankcionisano zato što su prevozili decu na prednjem sedištu na mestu vozača i suvozača. Moram da kažem da je to za jednu trećinu ili za 31 posto više u odnosu na isti period prošle godine", napominje Slaviša Lakićević, v.d. načelnik Uprave saobraćajne policije.

Kazne za nesavesne roditelje iznose od 5.000 dinara do 120.000 dinara za vožnju deteta na mestu vozača ili mestu koje nije predviđeno za sedenje. Uz novčane kazne zavisno od vrste prekršaja idu i kazneni poeni, zatvor i zabrana upravljanja motornim vozilom.

 
MarketingNajnovije vesti