Foto: pixabay
Srbija

UPS i PKS: Potreban balans između zaštite zdravlja i očuvanja ekonomije

Izvor: 
013info Pet, 20/11/2020 - 13:15


Unija poslodavaca Srbije zajedno sa Privrednom komorom Srbije, uputila je juče Vladi Srbije predlog pet mera za pomoć privredi u uslovima nastavljene krize zbog pandemije Covid-19. Unija podseća da nijedna zemlja, kompanija, ili pojedinac nisu ostali nedodirnuti ovom krizom, a Srbija treba da partnerstvom svih zainteresovanih strana sačuva svoju privredu i da istovremeno unapredi konkurentnost, navodi se u saopštenju.

Unija poslodavaca Srbije i Privredna komora Vladi Srbije predlažu: 

- smanjenje PDV-a u sektoru hotelijerstva i ugostiteljstva za hranu i piće na 10%. Ove oblasti su najteže pogođene pandemijom, a inače su sve zemlje EU i regiona već uvele sniženu stopu u ovom sektoru.

- dalje odlaganja plaćanja poreza i doprinosa na zarade, ili njihov delimični otpis u sektoru malih i srednjih preduzeća. Podaci ukazuju da ovaj deo firmi tek čeka najveći udar krize, jer su poslovni prihodi tradicionalno najniži početkom godine.

- obustavljanje uvođenja novih taksi i dažbina na republičkom i lokalnom nivou.

- nastavak garantne šeme za podršku likvidnosti i investicionim ulaganjima za sektor malih i srednjih preduzeća, kao i mogućnost ponovnog zastoja u otplati obaveza prema bankama po osnovu kredita i kreditnih proizvoda.

- nadoknadu do punog iznosa zarade zaposlenog a koja iznosi najviše do 50% zarade) u slučaju da zbog smanjenog obima posla poslodavac nema potrebu za angažovanjem zaposlenog na puno radno vreme. Ova mera trebalo bi da se primeni na sve privredne subjekte. 

„Unija poslodavaca Srbije i Privredna komora podržavaju napore Vlade da pomogne preduzećima i pojedincima da prebrode krizu. Nužno je da nađemo balans između zaštite života i zdravlja stanovništva i očuvanje ekonomije, koja je preduslov da imamo finansijska sredstva za ulaganje u zdravstveni sistem, nabavku oprema i medicinskih sredstava“, kaže Srđan Drobnjaković, direktor Unije poslodavaca Srbije.

Unija poslodavaca nastaviće da prati razvoj krize izazvane Covid-om 19, kao što i radi od marta od ove godine, i da predlaže mere koje smatra optimalnim za očuvanje privrede i poboljšanje poslovnog ambijenta.
MarketingNajnovije vesti