kompjuter Foto: pixabay
Srbija

Uskoro ćemo kod lekara bez papirnog uputa

Izvor: 
RTS Sre, 10/02/2021 - 12:07Dosadašnji proces digitalizacije omogućio je da Srbija spremno uđe u logistički zahtevnu vakcinaciju, ali se na tome neće stati i digitalizacija u zdrastvu biće nastavljena kroz projekat e-uputa, rekao je za RTS direktor kancelarije za informacione tehnologije i e-upravu Mihailo Jovanović.

U Srbiji je do sada dato gotovo 575.000 doza vakcine protiv koronavirusa od čega preko 530.000 prvih doza i preko 30.000 drugih doza, rekao je gostujući na RTS-u direktor kancelarije za informacione tehnologije i e-upravu i član koordinacionog tela za digitalizaciju Mihailo Jovanović. "Ta digitalizacija i taj IT sistem nam omogućavaju da u realnom vremenu pratimo stanje na terenu, uključujući i lokalne samouprave i punktove. Uz to je i blizu milion građana preko e-uprave iskazalo interesovanje da primi vakcinu", rekao je Jovanović.

Ovaj način prijavljivanja je za građane komforan jer sve informacije dobijaju putem sms-a ili mejla, gde i kada da dođu, i da bez gužve prođu proces vakcinisanja.

"A to omogućava zdrastvenom sistemu da na pravi način organizuje logistiku vakcinacije. Zato i očekujem da će se još građana javljati preko našeg portala e-uprave", kaže Jovanović.

Srbija je jedina zemlja u svetu koja u ovom trenutku i vakciniše i daje drugu dozu vakcine građanima sa tri tipa vakcine.

"Svaka od tih vakcina se čuva i daje na različite načine i to je podrazumevalo ozbiljnu pripremu cele logistike. Moramo tačno da znamo na kom punktu sa kakvom infrastrukturom raspolažemo, koje frižidere imamo, koliko zdrastvenih radnika imamo, i ovaj informacioni sitem nam pomaže da upravljamo ovom kompleksnom logistikom", itakao je direktor kancelarije za informacione tehnologije i E-upravu.

Zbog toga je vrlo važno da građani dođu baš u zakazanom terminu na vakcinaciju.

"Dolazak drugi dan znači da se logistika poremeti jer mi smo imali i po 60.000 vakcinisanih u jednom danu a mi sada istovremeno imamo punktove na kojima građani primaju prvu dozu vakcine kso i one na kojima primaju drugu dozu vakcine i svako veliko pomeranje jeste problem", rekao je Jovanović.

Jovanović, koji je i član koordinacionog tela za digitalizaciju zdrastva kaže da se spremaju da na velika vrata uđu i u projekte koji će omogućiti bolju razmenu podataka i poslovnih procesa unutar zdrastvenih sistema.

"Jedan od prvih projekta u okviru digitalizacije je e-uput da uput građani ne bi više nosili od šaltera do šaltera. Pravi uspešan primer koliko je to značajno je uvođenje e-recepta jer na taj način hronični bolesnici niti imaju potrebe da nose papirne recepte u apoteku niti da se svaki mesec idu po njih kod lekara", rekao je za RTS Mihailo Jovanović.
MarketingNajnovije vesti