Foto: pixabay/ilustracija
Srbija

Uskoro dualno obrazovanje i na fakultetima

Izvor: 
FoNet Pet, 12/03/2021 - 13:31Na fakultetima u Srbiji uskoro će biti u ponudi dualni studijski programi, a odevno inženjerstvo i dizajn među prvima su koji će biti razvijeni u saradnji poslodavaca i Fakulteta tehničkih nauka u Čačku, saopštila je danas Privredna komora Srbije (PKS), navodeći da Mašinski fakultet u Beogradu već nudi takav master program Industrija 4.0.

Učenje kroz rad odgovoriće potrebama privrede i studenata, omogućiće brzo zapošljavanje mladih budućih stručnjaka, kao i njihov ostanak u Srbiji, ocenila je rukovodilac Službe za dualno obrazovanje PKS Ana Stojanović.

Ona je dodala da poslodavci godinama ukazuju na manjak kadrova, naročito inženjera tekstilne, mašinske, elektro-industrije, građevine, IT, kao i tehnologa različitih specijalnosti.

"Ovako imaju mogućnost da dođu do mladih ljudi koje će obučiti prema svojim potrebama sa idejom da, po završetku studiranja, ostanu da rade u kompaniji," rekla je Stojanović.

Dekan Mašinskog fakulteta u Beogradu Radivoje Mitrović naveo je da taj fakultet vrlo pažljivo prati potrebe privrede i da je spreman da, u kratkom roku, postojeće studijske programe prilagodi dualnom modelu studija, a da već nudi novi master studijski program Industrija 4.0 koji je koncipiran prema smernicama dualnog obrazovanja.

Uvođenje dualnih studijskih programa podržavaju i kompanije Continental Automotiv Srbija, koja već ima takvu praksu u Nemačkoj i Rumuniji, kao i Tiffany Production, aktivni učesnik projekta srednjoškolskog dualnog obrazovanja u Čačku.

Aktivnosti PKS u okviru dualnih studija biće usmerene na povezivanje poslodavaca sa visokoškolskim ustanovama i podršku kompanijama kroz celokupan proces studiranja, najavljeno je u saopštenju.
MarketingNajnovije vesti