Novi zatvor Pančevo
Srbija

Usvojen "Tijanin zakon", doživotni zatvor za najteža krivična dela

Izvor: 
Beta/Tanjug Sre, 22/05/2019 - 08:41Poslanici Skupštine Srbije usvojili su izmene Krivičnog zakonika kojim se ukida kazna zatvora od 30 do 40 godina i uvodi doživotna kazna zatvora za najteža krivična dela.

Doživotni zatvor predviđen je za teško ubistvo, silovanje, obljubu nad maloletnom osobom, trudnicom i nemoćnim licem, što je bio predlog Fondacije "Tijana Jurić" koji je podržalo oko 160.000 građana.

 
Doživotna kazna proširena je i na sva druga krivična dela za koja je prema važećem zakonu predviđena kazna od 30 do 40 godina zatvora. Ta dela su ubistva predstavnika najviših državnih organa, teška dela protiv ustavnog uređenja i bezbednosti Srbije, udruživanje radi vršenja krivičnih dela, genocid, zločin protiv čovečnosti, ratni zločin protiv civilnog stanovništva, ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika, terorizam...
 
Predviđeno je da osuđenik na doživotni zatvor može uslovno da se otpusti nakon izdržanih 27 godina zatvora.
 
U skladu sa inicijativom Fondacije "Tijana Jurić" predviđeno je, međutim, da sud ne može otpustiti one koji su osuđeni zbog ubistva dece, trudnica i nemoćnih lica.
 
Predviđene su i strože kazne za povratnike učinilaca krivičnih dela.
 
Pooštravaju se kazne za zlostavljanje i mučenje, nasilje u porodici, poresku utaja, ubijanje i zlostavljanje životinja, sprečavanje službenog lica u obavljanju posla, napad na službeno lice i nasilničko ponašanje na sportskim utakmicama. Uvodi se i novo krivično delo - napad na advokate, što je bio predlog Advokatske komore Srbije.
 
Pravni stručnjaci su navodili je da uvođenja doživotne kazne zatvora bez prava na uslovni otpust u suprotnosti sa međunarodnim konvencijama koje je Srbija potpisala. Takođe navode da je opasan način na koji vladajuća većina tumači koja su to krivična dela koja ruše ustavni poredak. O tome opširnije možete pročitati OVDE.
 
Glasanju je prisustvovao osnivač Fondacije "Tijana Jurić" Igor Jurić. Poslanici su njegovo prisustvo propratili aplauzom. Jurić je fondaciju osnovao i inicijativu pokrenuo u znak sećanja na maloletnu ćerku Tijanu koja je svirepo ubijena. 
 
Glasanju nije prisustvovao deo opozicije koji bojkotuje rad parlamenta.MarketingNajnovije vesti