Novac Foto: PickPik
Srbija

Uz prodaju oružja i narkotika, krađa umetnina najprofitabilnija grana kriminala

Izvor: 
RTS Sub, 04/09/2021 - 08:18


Ministarstvo kulture traži od muzeja da dostave podatke o nestalim i ukradenim delima. Popis dela prvi je korak zaštite, a lopove svakako zaustavljaju i dobri sigurnosni sistemi koje mnogi muzeji u Srbiji nemaju. Kradljivci su sve veštiji i opremljeniji pa se procenjuje da u svetu godišnje opljačkaju umetnine vredne do šest milijardi dolara.

Iz Muzeja Jugoslavije, 2016. godine ukradeni su lični predmeti Josipa Broza Tita. Tri godine kasnije Muzej primenjene umetnosti ostao je bez nakita dinastije Obrenović procenjenog na 300 hiljada evra. Ovog leta slika "Stražar" Paje Jovanovića zaplenjena je na aerodromu "Nikola Tesla".

"Iz Spomen parka Kragujevački oktobar 1996. godine nestale su skulpture Jovana Soldatovića – 'Srne'. Umetnik je poklonio tri skulpture Spomen parku i Muzeju 21. oktobar, koje su postavljene u javnom prostoru. Te 'Srne' su tada ukradene iz najbanalnijih razloga da bi bile preprodate kao sekundarna sirovina i u tom naletu ukradene su i skulpture Narodnih heroja koji nije u domenu Spomen parka", podseća Viši kustos Muzeja 21. oktobar Marko Terzić.

Da bi se to sprečilo, svaki predmet koji uđe u muzej mora da ima opisane osobine i karakteristike. Stručnjaci kažu da je najvažnije da se ne ćuti o tome.

"Uredna dokumentacija vam je prva prepreka svakoj krađi. Odnosno čini je već u startu nebezbednom za onoga koji to radi. To znači da navede autora, ako se zna autor. Da navede vreme nastanka, tehniku kako je napravljena. To već daje policiji veliku mogućnost da može taj predmet da ujuri", objašnjava istoričar umetnosti Nikola Kusovac.

Isto važi i za serijske predmete. "Onda ih obeležite serijski, ako su u pitanju nakit, novac koji nije unikatan, onda ih nekim svojim znakom obeležite i taj znak snimite", dodaje Kusovac.

Zlatno doba krađe kulturnih dobara bilo je krajem 19. veka, ali je ipak procvat doživela u savremenoj epohi.

"Svi znamo velike arheološke ekspedicije koje su bile važne tokom 18. i 19. veka kada su neki predmeti sa Dalekog istoka iz Egipta prenošeni u evropske gradove i sada se nalaze u Londonu, Berlinu i na raznim drugim mestima pa je pitanje da li tamo treba da budu ili negde drugde", navodi Operativna direktorka Narodnog muzeja Gordana Grabež.

"Najveća krađa umetničkih dela desila se za vreme Drugog svetskog rata. Mnogo toga je vraćeno, ali procenjuje se da je oko 20 odsto evropske umetnosti zauvek izgubljeno. Među njima i neka Van Gogova dela u vrednosti od čak 100 miliona dolara", dodaje Grabež.

Krađa umetničkih dela spada u treću najprofitabilniju kriminalnu granu, posle prodaje oružja i narkotika. Kradljivac "Mona Lize" iz Luvra 1911. godine, kažnjen je sa samo sedam meseci zatvora. Danas bi za takvo delo dobio nekoliko godina.

 
MarketingNajnovije vesti