Protest ispred Skupštine
Srbija

(Uživo) Beograđani zbog policijskog časa izašli na ulicu. Policija izbacila demonstrante iz Skupštine

Izvor: 
N1/nova.rs Uto, 07/07/2020 - 21:00

Grupa građana okupila se ispred Skupštine Srbije protestujući zbog povratka restriktivnih mera i ponovnog uvođenja policijskog sata, koji je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Oko 22.15 časova grupa demonstranata je ušla u Skupštinu Srbije, nakon čega je intervenisala policija i posle petnaestak minuta ih potinsula van parlamenta. Oko 11.30 bačena je velika količina suzavca, što je rasteralo demonstrante sa stepeništa i prostora oko Narodne skupštine. Demonstranti su se okupili i ispred zgrade Radio televizije Srbije u Takovskoj ulici.

Najveći deo okupljenih se povukao sa platoa ispred zgrade parlamenta ka fontani na Trgu Nikole Pašića i ka Pionirskom parku, kao i prema Bulevaru kralja Aleksandra i Kosovskoj ulici.

Jedna grupa učesnika protesta nastavila je da se sukobljava sa policijom, bacajući kamenje i delove polomljenih saobraćajnih znakova.

Ispred Skupštine Srbije je došla i policijska konjica, koja pokušava da potisne demonstrante. U jednom trenutku demonstranti su sa bakljama uspeli da potisnu policajce na konjima. Ispred parlamenta policija je jednog demonstranta oborila i udarala pendrecima, a potom i odvela.

Suzavac je bačen i ispred zgrade Radio-televizije Srbije u Takovskoj ulici, a kako javlja reporterka N1 park oko Crkve Svetog Marka je u jednom trenutku bio pun demonstranata. Na početku Takovske demonstranti su zapalili kontejnere na ulici. Treći put, nakon povika "Hajmo nazad" i "Nema predaje", građani su ponovo krenuli ka Skupštini. I ovog puta rakete su ispaljene na duže rastojanje, a zatim je policija i fizički krenula prema demonstrantima u pokušaju da ih potisne u okolne ulice.

Prilikom upada okupljenih u Skupštinu, u parlament je ušao i bivši član Dveri Srđan Nogo.

"Ovo je narod Srbije, ko zna čije su ovo pristalice. Svi smo mi ovde narod Srbije", rekao je Nogo.

Demonstranti su u pokušaju da probiju policijski kordon srušili sigurnosna vrata. Posle 15-ak minuta policija je uspela da ih potisne iz Skupštine, a okupljeni su snage bezbednosti na stepeništu Skupštine gađali kamenicama, flašama i limenkama.

"Nije mirno, gađaju nas. Mi smo mirni, slobodno kažite da nas gađaju", rekao je pripadnik Žandarmerije.

Među demonstrantima ima opozicionih političara, međutim oni su ostali ispred Skupštine kada je deo okupljenih "uleteo" u Skupštinu.

Vuk Jeremić se sukobio sa jednom grupom demonstranata kada je došao na stepenište skupštine sa nekoliko svojih pristalica. Tu ga je napala grupa mladića i oterala sa stepeništa.
MarketingNajnovije vesti