Foto: pixabay
Srbija

Vakcinacija ruskim vakcinama verovatno od 2, 3.ili 4. januara, vakcinisanje zdravstvenih radnika već počelo

Izvor: 
Tanjug Sre, 30/12/2020 - 13:21Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da je danas u Srbiju stigao prvi kontigent ruske vakcine protiv korona virusa Sputnjik Ve od 2.400 doza i da bi vakcinacija sa njom mogla da počne kada bude prošla neophodnu proceduru u Agenciji za lekove i na Institutu Torlak, kao i da očekuje da to bude od 2, 3. ili 4. januara.

"Mislim da je sada stiglo 2.400 vakcina, u ovoj isporuci pred Novu godinu, veće količine će stići odmah posle Nove godine", rekao je Lončar odgovarajući na pitanja novinara nakon otvaranja rekonstruisane Klinike za interne bolesti i obilaska početka radova na izgradnji B i C bloka Kliničkog centra Vojvodine.

Što se tiče ovih doza koje su sada kod nas, Lončar kaže da one moraju da prođu proceduru u Agenciji za lekove i u Institutu Torlak.

"I ako to sve bude u redu, od 2. 3. ili 4 januar, kada se ispune svi uslovi, krenuće se sa vakcinacijom", dodao je ministar.

Lončar: Počela vakcinacija zdravstvenih radnika

Počela je vakcinacija zdravstvenih radnika i danas su već vakcinisani zdravstveni radnici sa infektivnih klinika i sa nekih urgentnih centara, izjavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

"Već je počelo (vakcinacija), evo danas su vakcinisani zdravstveni radnici sa infektivnih klinika i sa nekih urgentnih centara, to je već jutros obavljeno i nastavićemo u narendim danima", rekao je Lončar odgovarajući na pitanja novinara u Novom Sadu.

Kaže da je što se tiče zainteresovanosti zdravstvenih radnika ona još uvek mnogo veća nego što su naše mogućnosti odnosno koliko imamo sada vakcina.

Ministar ističe da su prioritet zdravstveni radnici u crvenim zonama i koji rade na infektivnim klinikama, kao i na prijemnim odeljenjima.

"I kako budu stizale vakcine, a Fajzerova će na nedeljnom nivou, sada će stizati i ruska vakcina i neke druge vakcine, istog momenta biće vakcinisani ljudi po tim proriotetima koje smo odredili".

Tako da je naš cilj da što pre stigne vakcina i da vakcinišemo što više ljudi, naveo je ministar.

Kaže da se još nije pojavio sezonski grip i istakao da imamo u svakoj ambulanti dovljno uvoznih četvorovalentnih i Torlakovih trovalentnih vakcina i da što već vakcinacija protiv sezonskog gripa može da spreči da u periodu od januara do marta ne dođe do njegovog sudara sa koronom.

Tako da svi mogu da se vakcinišu tom vakcinom, poručio je Lončar i napomenuo da je i ta vakcina besplatna.
MarketingNajnovije vesti