wikimedia
Srbija

Vakcine sa Torlaka poslate u Moskvu na analizu

Izvor: 
Beta Pet, 16/04/2021 - 09:44Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović rekao je danas da je u prethodna dva dana u beogradskom institutu Torlak napunjeno tri miliona bočica "vakcina Sputnik", komponenti jedan i toliko komponenti dva, od čega se po 1.100 bočica šalje u Moskvu gde će biti 21 dan radi analize".
 
"Oni će odlučiti da li je institut Torlak spreman da započne proizvodnju na ovaj način kao što je sada uradio. Mi se nadamo da će sve biti u redu", rekao je Popović za Radio televiziju Srbije, navodeći da su ruski stručnjaci koji su sada bili na Torlaku odali priznanje za izuzetnu efikasnost.
 
Prema njegovim rečima, krajem maja bi mogla da otpočne ovakva proizvodnja, "supstanca koja se doprema na specijalan način, biće transportovana na Torlak".
 
"Nadam se da će već početkom juna prvi građani moći da se vakcinišu vakcinama sa Torlaka", rekao je Popović.
 
Kako je naveo, "za prvi period govorimo o proizvodnji četiri miliona vakcina na Torlaku do kraja godine, a onda će se krenuti bržom dinamikom".
 
Prema njegovim rečima, predviđena je i nabavka opreme za "novi ciklus, koji je još važniji, a to je puni ciklus proizvodnje vakcina kada ćemo i supstancu proizvoditi na Torlaku". Popović je rekao da će se sa ruskim stručnjacima raditi studija šta je sve potrebno kako bi Torlak bio spreman za takvu proizvodnju.MarketingNajnovije vesti