wikimedia
Srbija

Vakcine u zdravstvenim ustanovama, imunizacija od 1. oktobra

Izvor: 
FoNet Uto, 29/09/2020 - 13:48

Vakcinacija protiv sezonskog gripa počeće 1. oktobra, obezbeđeno je više od pola miliona doza, a vakcine će za sve građane biti besplatne, saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja.

"Trenutna epidemiološka situacija u našoj zemlji je stabilna, i odlazak u zdravstvene ustanove u ovom trenutku ne predstavlja veliki epidemiološki rizik po građane koji bi da se vakcinišu. Upravo iz tog razloga, a u cilju dobijanja najefikasnijeg i najdelotvornijeg imuniteta stečenog vakcinom, preporučuje se imunizacija u navedenom terminu, od 1. oktobra", navedeno je u saopštenju.

Od posebne je važnosti da se vakcinišu hronično obolele osobe kao i osobe sa udruženim bolestima, poručilo je Ministarstvo.

U skladu sa globalnom pandemijom korona virusa kao i povećanim interesovanjem građana, Ministarstvo je ove godine obezbedilo više od 500.000 doza.

"Vakcine protiv gripa će za sve građane biti besplatne, a trenutno je u toku distribucija zdravstvenim ustanovama, kako bi građanima u svim domovima zdravlja bile dostupne već od 1. oktobra", navedeno je u saopštenju.

Ove sedmice, kako je najavljeno, počeće i distribucija vakcine protiv pneumokoka ustanovama za smeštaj odraslih i starih, a ta vakcina je - prema svim dosadašnjim istraživanjima - imala izuzetno pozitivan uticaj u pogledu borbe protiv korona virusa.

Stoga se, kako navodi Ministarstvo, preporučuje imunizacija starijim osobama, a biće dosputna i svim drugim građanima koji žele da se i na ovaj način zaštite od uzročnika bolesti protiv kojih su vakcine obezbeđene, a koje mogu da se pojave u narednom periodu.
MarketingNajnovije vesti