dodela nagrade Foto: Dušan Milenković
Srbija

Veliko priznanje za film “Strahinja Banović” na 50. FEST-u

Izvor: 
013info Pon, 07/03/2022 - 12:10Žiri za dodelu "Politikine" nagrade "Milutin Čolić" jednoglasno je odlučio da priznanje za najbolji većinski srpski film u programima 50. FEST-a pripadne reditelju Stefanu Arsenijeviću za film “Strahinja Banović”.

U obrazloženju stoji da je nagrada dodeljena “za izvanrednu glumačku izvedbu, vizuelnu atmosferu filmskih slika visokog evropskog standarda i za rediteljsko umeće s kojim je jedna od važnih tema našeg kontinenta spojena sa minijaturnom ljubavnom pričom koja je poprimila epske razmere”.

Stefan Arsenijević, reditelj filma, povodom ove nagrade je izjavio da je uvek značajno i posebno emotivno kada dobijete priznanje za svoj rad u zemlji u kojoj živite.

“Osećam veliku čast što je baš u godini velikog jubileja našem filmu pripala nagrada koja nosi ime osnivača FEST-a Milutina Čolića. Posebno mi je značajno što su u žiriju bili kritičarka "Politike" Dubravka Lakić i dvojica mojih kolega, Miloš Avramović i Nemanja Ćeranić. Hvala!”.

Zbog velikog interesovanja publike, film „Strahinja Banović“ biće još jednom prikazan u velikoj sali  Kombank Dvorane večeras, 7. marta u 20 časova.

Srpska premijera filma “Strahinja Banović” održana je 25. februara u Kombank dvorani na otvaranju jubilarnog 50. FEST-a. Ovo ostvarenje će se prikazivati u nekoliko evropskih zemalja, SAD, Kanadi i u karipskim zemljama, a početak bioskopske distribucije u Srbiji najavljen je za septembar ove godine, nakon prikazivanja na letnjim filmskim festivalima.

 “Strahinja Banović” je imao svetsku premijeru na 55. Međunarodnom filmskom festivalu u Karlovim Varima, gde je osvojio čak pet nagrada, uključujući i glavnu nagradu, Gran-pri Kristalni globus za najbolji film. Ovo je prvi put u ovom veku da je srpski film trijumfovao u glavnom takmičarskom programu na nekom od svetskih festivala najvažnije A kategorije.

“Strahinja Banović” je do sada učestvovao i na još 20 filmskih festivala, među kojima su bili i prestižni festivali u Pinđau, Kairu, Sevilji, Monpeljeu, Solunu, Haifi, Trstu i drugim gradovima širom sveta.

Film „Strahinja Banović“ po scenariju Stefana Arsenijevića, Bojana Vuletića i Nikole Dikrea (Nicolas Ducray) je nastao u produkciji srpske filmske kompanije Art & Popcorn, odnosno Miroslava Mogorovića kao glavnog producenta. Koproducenti su Surprise Alley (Francuska), Les Films Fauves (Luksemburg), Artbox Production House (Litvanija) i Chouchkov brothers (Bugarska) i pridruženi koproducenti Cinnamon Films. Film međunarodno distribuira beogradska kompanija Soul Food Films and Distribution, a srpski distributer je MCF MegaCom Films.

Film su podržali Filmski centar Srbije, Fond Saveta Evrope – Eurimaž, Filmski fond Luksemburg, Francuski nacionalni centar za film, Bugarski nacionalni filmski centar, Litvanski filmski centar,  Kreativna Evropa – MEDIA i Vlada Republike Srbije.

 
MarketingNajnovije vesti