Krst Foto: pixnio
Srbija

Vernici se i juče pričestili istom kašičicom, reagovala policija

Izvor: 
Novosti/Magločistač Pet, 17/04/2020 - 09:55Uprkos pozivu patrijarha Irineja da bi u trenutnoj situaciji sa virusom korona trebalo prihvatiti preporuke struke, što bi između ostalog značilo i izbegavanje kontakata, vernici u Srbiji juče su, na Veliki četvrtak, posetili crkve.
Prisustvovali su liturgijama i pričešćivali se - koristeći istu čašu i kašičicu.
 
Upravo to se desilo u Požarevcu u Sabornoj crkvi gde je, kako prenose "Novosti", juče ujutro održana liturgija kojoj je prisustvovalo više od 70 vernika koji su, ipak, držali koliko-toliko odstojanje.
 
Međutim, kada je na red došla pričest, sve što je možda i preduzimano kao nekakva mera zaštite palo je u vodu pošto je, kako navode "Novosti", pričest obavljena iz jedne čaše i jedne kašičice, nakon čega su svim vernicima istim ubrusom obrisana usta.
 
Pojedinim građanima se to, čini se, baš i nije dopalo, pa je slučaj prijavljen policiji nešto pre 9 časova, zbog čega je na lice mesta poslata i patrola.
 
U PU Požarevac rečeno da je policija u civilu otišla i u crkvi zatekla petnaestak vernika, koji su, kako kažu, držali propisano odstojanje. Ipak, pošto je zabranjeno služenje liturgije u prisustvu vernika, "Novostima" je rečeno da će policija u narednom periodu preduzeti zakonske mere.
 
Osim Požarevca, i vernici u Subotici nisu previše marili za preporuke kojih se pridržava većina građana Srbije, pa su i u ovom gradu posetili crkvu Svetog Vaznesenja Gospodnjeg ispred koje se, kako navodi portal maglocistac.rs, napravio red.
 
Dodajmo da pravoslavni vernici danas obeležavaju Veliki petak, dan koji simbolizuje stradanje Isusa Hrista i njegovo raspeće na krstu na Golgoti.MarketingNajnovije vesti